Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221655
Sted- og lokalitetsnummer
141101-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Stenlægning/stensamling, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Lille Brokhøj", høj, 14 x 2,15 m; toppen gravet fladt af, S-siden en del afgravet, alt dog tilgroet; i NØ et par nyere gravninger efter ræv; i højskov.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Kalvø Hgd, Bregned S, Østerlisbjerg H, Randers A. Ved et løseligt Syn seer det ud til, som her var en rund Høj fuld af Grave lavet af Ræve og Grævlinger samt af Udgravinger af disse, men seer man ned i disse Grave, da er det tydeligt, at der inde i Højen er en langagtig Steenhobning fra Øst til Vest, og der er Grund til at formode, at der i denne Steensætning er et eller flere kisteformede Kamre. I Grave paa Højens Sydside sees denne Steensætning 10' inde og 3' oppe. Her er den Mærkelighed, at udenfor Steensætningen, som er 2' høj, at Fylden [er] sort Muld men indenfor er den lys. Bevoksning: 1982: Nålekrat/-træer
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Lille Brokhøj", Høj, 14 m i Diameter, 2,15 m høj, Toppen gravet fladt af, Sydesiden en Del afgravet, alt dog tilgroet, i NØ et Par nyere Gravninger efter Ræv, i Højskov.
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Lille Brohøj". Mål: 0,9 x 25,0 x 16,0 m., l.: N/S. Omrids og overflade temmelig ujævn som følge af rævegrave og afgravninger. I toppen et større hul. Mod V har en del graveaktivitet sløret højens omrids (en del sten ca. 30-60 m. VNV for højen er muligvis rester af anlæg). Alting tilgroet. Senere tilføjelse: I Statsskov. Bevoksning: 1982: Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fredningstekstens mål (2,15 x 14 m.) er fejlvurderet. Højen er større og højere. Nyberejsningstekstens målangivelser er mere korrekte. Bevokset med græs, bregner, brændenælder mm. Fotos ikke muligt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links