trampesti på sydside
.
trampesti på nordside
.
oversigt, set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
282436
Sted- og lokalitetsnummer
030405-152
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Manglebjerg". 3 x 25 m. Fra toppen og ned over højens sydside en 5 m bred og 1,5 m dyb nedgravning. Den opgravede jord ligger langs nedfravnings side.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Afdeling 1c ligger paa en anselig Bakke "Manglebjerg" kaldet, den eneste Høj, der findes i Skoven [1874]. Den er ikke ubetydelig, men som hele Banken er begroet med Træer, af hvilke 4 gamle Bøge ere Lodsmærker, for mange Aar siden er den bleven gjennemskaaret med en Grøft fra SV-NØ, (af Bagerm. Steincke i Nyk.) hvorved der i Midten fandtes brændte ben mellem Sten, ellers intet.
1874
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Manglebjærg" 2,10 x 30 m. Ligger paa Toppen af Banken af samme Navn. Midt i Højen og fortsættende nedad Sydsiden med en smallere Udløber ned til Højfoden, er en vældig Nedgravning ca. 1,80 m. dyb. Højen og Nedgravningen bevoxet med Løvtræer. I Skov.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1995
Diverse sagsbehandling - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1995
Museal berejsning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1995
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1997
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links