5431 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310315
Sted- og lokalitetsnummer
190713-7
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,3 x 22 m. Topgravning: 4 m bred og 2/3 m dyb fortsat over siden mod SØ. Afgravet mod V. Lyng- og græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 2,3 x 22 M. I Toppen en Gravning, 2/3 M. d., 4 M. br, fortsat i en skraa Afgravning mod SØ. Afgravet mod V, hvorved ogsaa er fremkommet et Skred. Heri er iflg. Medd. f. B5119. Efter Finderens Fremstilling, der idet hele endnu lød som et i Arkivet bevaret Brev, kan Olds. ikke være fra én Grav.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2.30 x 22 m. Topgravning 4 m br. 2/3 m d. fortsat over Siden mod SØ. Afgravet mod Vest. Lyng- og græsgroet.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRestaureret 1954. Journ. 100/54
1954
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links