fortidsmindet set fra syd
.
fortidsmindet set fra NV
.
oversigt, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
382316
Sted- og lokalitetsnummer
040406-14
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.); Dysse, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Dyssetomt. Ca 0,4 x 12 m. Ved højfod ses 16 sten, de fleste sprængt. Omtrent i midten ses en fordybning på ca 0,4 x 3 x 3 m. I dens kant findes 3 sprængte stenstykker fra et ødelagt kammer. I skov.

Undersøgelseshistorie

1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af Stengrav. I Midten stort Hul med 3 store Sten, i Randen 10 større Sten og flere mindre, dog ingen paa Plads.
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDyssetomt ?, C-fredet. Der anes en diffus højrest med ret uregelmæssig fod, mål ca. 0,4 x 12 x 12 m. Omtrent i midten er en større kantet fordybning, mål ca. 3 x 3 x 0,4 m dyb, og i kanten af den findes 3 sprængte stenstykker, fra ødelagt kammer. I kanten af højen og på højside findes sprængte stenstykker, i alt 13, heraf kan 1 sten mod N, 2 V, 1 SØ være væltede randsten, evt. i sekundær placering. Forstyrret runddysse (med Ø-V orienteret kammer ??) ? Bevokset med et ældre løvtræ, småtræer i et ældre løvskovsområde, omtrent 4 m fra skovvej og 900 m fra landevej. Ejer : 3823-21. Bevoksning: 1984: Løvtræer
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningDyssetomt. Ca. 0,4 x 12 m. Ved højfod ses 16 sten, de fleste sprængt. Omtrent i midten ses en fordybning på ca. 0,4 x 3 x 3 m. I dens kant findes 3 sprængte stenstykker fra et ødelagt kammer. I skov.
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Dysse

Stendysserne og jættestuerne, der samlet betegnes som storstensgrave eller megalitgrave, er stenbyggede gravhøje fra de første århundreder af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.). Umiddelbart efter overgangen til bondestenalderen skete der et skifte i den måde, de døde blev begravet på. Hvor de døde tidligere var blevet gravlagt i jordfæstegrave under overfladejord, begyndte indbyggerne at opføre stendysser, som er den ældste form for storstensgrave. Stendysserne var beregnet til gravlæggelse af en enkelt eller få gravlagte, hvorimod de lidt yngre jættestuer – der afløste stendysserne – var egentlige fællesgrave. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links