Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
221649
Sted- og lokalitetsnummer
141101-65
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Store Bavnehøj", 32 x 7 m; siderne overfladisk beskadigede af tysk militær, især i N og SV, nu ved at gro til igen; op ad S-siden en trappe til toppen, som er et fint udsigtspunkt; ellers velbevaret; kratgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStore Bavnehøj, Kalvø Hgd, Bregned S, Østerlisbjerg H., Randers A. Denne ualmindelig store Høj har en høj og fri Beliggenhed, saa den kan sees i milevid Omkreds. Fra dens Top haves en meget vid og enestaaende Udsigt. Højen har en smuk Form og er ubrudt. Dens Fodsteen ere store Koltringer. Der sees ellers ingen Steen hverken paa dens Side eller Top. For Tiden er den begroet med Torn og Abild. Den burde under alle Omstændigheder fredes. Bevoksning: 1982: Løvkrat
1935
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSt.Bavnehøj, 32 m i Diameter, 7 m høj, Siderne overfladisk beskadigede af tysk Militær, især i N og SV, nu ved at gro til igen, op ad S-Siden en Trappe til Toppen, som er et fint Udsigtspunkt, ellers velbevaret, kratgroet i Ager. FM 39/10 1935
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Store Bavnehøj". Mål: 7,8 x 30,0 x 28,5 m., længde i Ø/V. Velbevaret, dog med et eftergroet terrassehak i NØ-kvad., ca. 2 m. oppe, og et tilsvarende, ca. 2 m. bredt hak mod VSV, der et enkelt sted ind mod højen afgrænses af en stensætning. Afgravningerne synes at være forbundet rundt om NV-kvad., men i en noget mere utydelig udform. Et gammelt, ca. 1,5 m. dybt, 60 x 40 cm. stort skyttehul øverst i SV-kvad. Tilsyneladende også tidligere stejlt afgravet mod SØ og SV. En kraftig, dyb fure løber fra SV ca. halvt op ad højen (tidl. trappe ?). En frisk sti løber fra S op i tilsvarende højde. M.S. har ikke kunnet findes. Kan dog evt. være i utilgængeligt krat. Jvf. j.nr. 38/55 findes der intet luftmeldetårn på højen. Affald: En del større marksten langs højfoden. Noget plastik på toppen. Ny aftale: Se 2216:48. Koncept vedlagt. I Statsskov. ** Seværdighedsforklaring ** Se under 2216:48. Udmærket fra højfod. Vegetationen skal dog ryddes fra toppen før udsigt opnåes. Bevoksning: 1982: Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med græs og lidt krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links