8992 oversigt. Set fra V.
.

Faktaboks

Kommune
Lolland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
452453
Sted- og lokalitetsnummer
070310-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Jernalder (dateret 375 e.Kr. - 749 e.Kr.)

Original fredningstekst

Har tidl. fejlagtigt haft (C-)fredningsnummer 4524:52. Tinglyst C-høj 1987 med følgende tekst: ******************************* Høj, 2,3 x 17,5 x 19 m. Stærkt forgravet med stort, aflangt centerkrater, orienteret i N-S og med udføring i N.

Undersøgelseshistorie

1823
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1823
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFund af skeletgrav indeholdende en "2 alen lang stok, som ved berøring faldt i støv". På stokken sad et cyl. endebeslag med bøjle og ring, samt 2 figurer på siden af stokken, henh. en stående mandsfigur (germanertid) med korte ben, rundt hoved med skæg og om halsen 2 ringe, samt en ansigtsmaske med skæg (germ.-vikingetid). Alle beslagene af bronze. [Ud fra beskrivelsen af høje med spor af gravning stammer dette fund sandsynligvis fra sb.13-14].
1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor Jordhøj, hele Midten er udgravet for længe siden. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 1/2 x 16 m. Kun Ringvold tilbage, idet hele det Indre er bortgravet, med Indgang fra N.
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStærkt forgravet storhøj, hvis indre er helt udgravet til terrænniveau i et stort, aflangt, N/S-orienteret krater med udføring i N. Ingen synlige sten, dog store mængder brændt flint i højfylden. Smukt beliggende i gammel bøgehøjskov og ikke uden æstetisk virkning, til trods for sin rudimentære stand. C-høj. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,3 x 17,5 x 19 m. Stærkt forgravet med stort, aflangt centerkrater, orienteret i N-S og med udføring i N.
1987
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Jernalder

Jernalderen afløste bronzealderen. Den har fået sit navn fra de mange lokalt producerede jerngenstande fra denne periode. Fra ældre jernalder findes visse steder i landet de meget store tuegravpladser (brandgrave), men også de almindelige rundhøje var meget udbredt i jernalderen, hvilket bl.a. ses i vikingetidens monumentale kongegrave. Blandt andre synlige fortidsminder er forsvarsvolde, enkelte befæstede landsbyer samt bevarede marksystemer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links