Oversigt - set fra øst.
.
Træstammer på vestlig højside - set fra vest.
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
171373
Sted- og lokalitetsnummer
140706-153
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stenkiste, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stenkiste, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,8 x 18 m. Mod vest og side noget afskåret, den øvrige højfod, der vender ud mod udyrket stykke synes ret uberørt. I top og fortsættende mod øst en større nu tilgroet afgravning, ligeledes noget afgravning af siden mod vest. Græsgroet og bevokset med lidt bjergfyr.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, 46 F. i Tværmaal, 9 F. høi, udgravet. I den østlige Side fandtes en Stenkiste og deri en Broncekniv med Fuglehoved. I Midten en Bautasten ovenpaa Overliggeren til en Stenkiste med brændte Ben og et Bronzesværd med flad Grebklinge, en Broncedobbeltknap med fordybet Stjærne og en Fibula som Worsaae Olds. 228. I Apoteker Mikkelsens Samling i Mariager. Bevoksning: 1990: Græs og Løvtræer
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,8 x 18 m. Mod Vest fod og side noget afskaaret, den øvrige højfod, der vender ud mod udyrket stykke, synes ret uberørt. I top og fortsættende mod Øst en større nu tilgroet afgravning, ligeledes noget afgravning af siden mod Vest. Græsgroet og bevokset med lidt bjergfyr. Tingl 7/5 49[[Fredet]] Bevoksning: 1990: Græs og Løvtræer
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Trehøje". Svær gammel afpløjning af V-siden. Gammel forstyrrelse i top, som beskrevet. Bevoksning: 1990: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links