Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
24136
Sted- og lokalitetsnummer
150102-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Højsagn, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4,8 x 22,50 - 25,75 m. I toppen et 6 m stort hul, 0,9 m dybt. I V-foden og en del af siden stejlt afgravet, med nøgen skrænt. Gruber i SØ og SØ- foden.

Undersøgelseshistorie

1918
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBeskrivelse som fredningskort. Affald: Ved højens vestside og op ad den en ca. 25 m x 5 m og2-3 m høj stendynge. Kreatur: Langs højfoden i S og Ø-del er denne ødelagt og står i et lodret brud uden vegeation i en højde af o,3 - 0,9 m, så det gule højfyld ses. Skønmæssigt er 0,5 - 1,0 m af højfoden fjernet. Skråningerne er også optrådte og i N og V- skråningen ses åbne brud. Bevoksning:Andet, nåletræer, hyld og tornekrat. Kommentar: Talte med konen på gården. Der opsættes hegn og der bliver ikke smidt flere sten. ** Seværdighedsforklaring ** Stor høj. Vid udsigt. Genbesigtiget den 03.12.1981. Skaden retableret. Jorden ligger noget ujævnt i V-siden, men i følge ejern skyldes det en stive væde lerjord. Han virker ikke uvillig til at følge det op, når jorden har sat sig. Hegnet er trukket ind mod højen i del SØ-hjørne. Det skulle blive rettet. Lidt gammelt jern på V-siden skulle blive fjernet. Sagen må anses for afsluttet.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, løvtræer og buske/buskads. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links