Oversigt set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
171412
Sted- og lokalitetsnummer
140410-110
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Helleristning/billedsten, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 31/8 1892. Ane Kirstine Sørensen Afmærkn.: MS. 1916, oberstløjtnant Lund Høj, 1 x 13 m. Østfoden afpløjet. Græs, i ager.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1916
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLav høj med gammel afpløjning af NØ- og SV-fod, hvorved der begge steder er blotlagt randsten i et antal af hhv. 5 og 4. Afstand mellem randstensrakkerne ca 9 m. Toppen ret flad. Højen er noget kreaturskadet, med 3 brud i N-fod, 1 i Ø- og 1 i V-fod, samt afslidning omkring M.S, Desuden flere, nu tilgrodede, småbrud. På den NØ-vendte yderside af en ca o,7 m lang, o,4 m høj og mindst 0,4 m dyb (= radiært i for hold til højen) randsten opdages en enkelt helleristning i form af en ca 42 m lang 13 m høj skibsfigur med dobbelt stævn til højre og enkelt til vestre samt, mellem disse, 7 "mandskabsstreger", jfr. nedenstående skitse (se berejserskema). På stenen t.v. f. denne ses 5 - 6 skåltegn. Ejeren lovede at indhegne højen v. fremtidig græsning og tilbød at lægge noget muld på skaderne, hvilket accepteredes. Navn og adresse på ejer findes på berejserskema. se på bagsiden af berejserskemaet vedr. følgende datoer: 6. juni 1990, 2. oktober 1990, 5. oktober 1990, 29. oktober 1990 ** Seværdighedsforklaring ** Seværdig på grund af helleristning på randsten, samt i samspil med nærliggende høj. Bevoksning: 1990: Græs
1990
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1990
Museal besigtigelse - Kulturhistorisk Museum Randers
2001
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2001
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links