Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330719
Sted- og lokalitetsnummer
190305-163
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Stenkiste, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1,5 x 14 m. Svag lavning i top. Lyng i hede.

Undersøgelseshistorie

1893
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1893
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid157-64. En Gruppe af 8 Høje, udgravede af Tjenestekarl Niels Knudsen Gilbjerg ?163 er 1,00 M. h., 17 M. br. I den findes et nu sammenstyrtet Gravkammer. Ved en tidligere besigtigelse var det erfaret, at Kamret var en aflang Kiste, indtil 6'5" (2,1 M.) l., 2'2" (0,7 M.) br., sat af 3 Bæresten i søndre og nordre Langside, 2 for vestre og 1 for østre Ende. Saavidt ses, har Kamrets Bund ligget ca 1,4 M. lavere end den omgivende Jords Overflade. Kamret var ca 0,6 M. dybt. Det meddeles, at der i Kamret var f. 4 Øxer af Sten, med Skafthul, nedstukne i hver sit Hjørne (Løs Notits af Fredstrup).
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,5 x 14 m. Svag lavning i top. Lyng i hede.
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet med den tilføjelse, at den nu ligger i dyrket mark. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, affladning af top. Bevoksning: Græs, lyng. Foto: S/H, 04, neg.nr. 13, set fra SØ. F, 03, neg.nr. 43, SØ.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links