Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Kolding Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33107
Sted- og lokalitetsnummer
170210-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Skel (uspecificeret), Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 1979 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 10 m, delvis i skel og begrænset af to sammenstødende skeldiger. Bevokset med ædelgran i lund.

Undersøgelseshistorie

1909
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest. 1.0 x 22 M. Kun den nordøstlige Del staaende i Skovholm, ellers kun bevaret i Hjørnet af 2 Skeldiger. Sten er optagne ved Højfoden mod NV. Bevokset med Ædelgran.
1909
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 x 10 m, delvis i skel og begrænset af to sammenstødende skeldiger. Bevokset med ædelgran i lund.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Tilstand som tidligere beskrevet. Beskadigelser: Gammelt hul i top, udjævnheder i overfladen, randbeskadigelser. Bevoksning: Trærer, græs. Omgivelser: Lund, dyrket (ager). Foto: Ingen fotos p.g.s. bevoksning. Flyfoto S4015-F154/100. Vejle Amts tilsyn i 1996: Hil i top er tilgroet og at ældre dato.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links