Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
5334100
Sted- og lokalitetsnummer
060205-453
Anlæg
Runesten, Udateret (dateret 1025 e.Kr. - 1075 e.Kr.)

Original fredningstekst

Åker-sten 1. Alternativ titel Grødby-stenen. Runesten af sandsten. Stenen er 255 cm høj, 83 cm bred og 22 cm tyk. Toppen af stenen er slået af. Indskriften er placeret på stenens bredside langs stenens kant. Indskriften er indfattet i konturordnet rammebånd og lyder i oversættelse: ” Thorfast og Troels og Bove de satte disse kumler efter ... og Broder. Gud og Guds mor hjælpe hans ånd/deres ånd. Svart ristede ret (rigtigt)”. Opbevares i Åkirkes våbenhus.

Undersøgelseshistorie

2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2015
Registreringsprojekt/runesten - KulturstyrelsenÅker-sten 1. Alternativ titel Grødby-stenen. Runesten af sandsten. Stenen er 255 cm. høj, 83 cm. bred og 22 cm. tyk. Allerede på tegninger fra Ole Worms tid fremgår det, at toppen af stenen var slået af. Indskriften er placeret på stenens bredside langs stenens kant. Indskriften er indfattet i konturordnet rammebånd med begyndelse nederst til venstre. Indskriften er opbygget af en rejserformel efterfulgt af en sjæleformel og lyder i oversættelse: ” Thorfast og Troels og Bove de satte disse kumler efter ... og Broder. Gud og Guds mor hjælpe hans ånd/deres ånd. Svart ristede ret (rigtigt)”. Fundår 1624. Fundhistorien går tilbage til Ole Worms tid, hvor det meddeles, at stenen var udlagt i en bro. Senere blev den glemt for så igen at dukke op i Grødby bro i 1819. Her fra er den i midten af 1800-tallet flyttet til Åkirkeby. Opbevares i dag i Åkirkes våbenhus sammen med Åker-sten 2 (Bh 28). Datering 1025-1075 - overgangen vikingetid/middelalder. Stenen hører til gruppen af bornholmske sten fra overgangsperioden mellem vikingetid og middelalder. Rune- og sprogtypologisk hører den til de ældre sten i gruppen.
2015
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenFindestedet for runestenen beskrives under lokaliteten 060205-214.

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links