Nyker-sten (ældre foto)
.
Nyker-sten (ældre foto)
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
523378
Sted- og lokalitetsnummer
060302-158
Anlæg
Runesten, Middelalder (dateret 1075 e.Kr. - 1125 e.Kr.)

Original fredningstekst

Nyker-sten. Runesten af sandsten. Stenen er 179,5 cm høj, 52 cm bred og ca. 15 cm tyk. Stenen består af to brudstykker, som nu er samlet med cement. Imellem de to stykker mangler en mindre flig, og i bunden og den nedre højre side er der også afslået en del af den oprindelige sten. Stenen er ornamenteret med en runeslange med hoved (set i profil med aflangt mandelformet øje) og hale. Et kobbel samler hoved og hale. Midt på ses et kors. Indskriften er placeret på stenens bredside. Indskriften er indfattet i runeslangen, den begynder nederst til venstre ved slangens hoved. Indskriften løber videre i processionskorset midt på stenen og fortsætter bustrofedon langs korsstammen. Indskriften lyder i oversættelse: ” Lo.../To... lod denne sten rejse efter sin søn Svend. En *algod *dreng (...), og (efter) hans broder. Den hellige Krist hjælpe deres, begge brødres, sjæle”. Stenen opbevares i dag i Nykirkes våbenhus. Kulturstyrelsen, 16.

Undersøgelseshistorie

2015
Registreringsprojekt/runesten - KulturstyrelsenNyker-sten. Runesten af sandsten. Stenen er 179,5 cm. høj, 52 cm. bred og ca. 15 cm. tyk. Stenen består af to brudstykker, som nu er samlet med cement. Imellem de to stykker mangler en mindre flig, og i bunden og den nedre højre side er der også afslået en del af den oprindelige sten. Stenen er ornamenteret med en runeslange med hoved (set i profil med aflangt mandelformet øje) og hale. Et kobbel samler hoved og hale. Midt på ses et kors. Indskriften er placeret på stenens bredside. Indskriften er indfattet i runeslangen, den begynder nederst til venstre ved slangens hoved. Indskriften løber videre i processionskorset midt på stenen og fortsætter bustrofedon langs korsstammen. Indskriften, som er opbygget af en rejserformel efterfulgt af en sjæleformel, lyder i oversættelse: ” Lo.../To... lod denne sten rejse efter sin søn Svend. En *algod *dreng (...), og (efter) hans broder. Den hellige Krist hjælpe deres, begge brødres, sjæle”. Det indledende personnavn Lo... eller To... kan fx udfyldes Luðinn eller Tósti. Runesten kløvet og genanvendt som bygningselement. Den nederste del er tidligst omtalt i 1842. Den sad da i en luge i kirketårnet, delvis skjult. Brudstykket blev først udtaget i 1869. Den øverste del blev fundet i 1859 som del af et køkkengulv på en gård i Nyker sogn sammen med andre sten erhvervet fra kirkegården ved Nykirke. Stenen opbevares i dag i Nykirkes våbenhus. Stenen omtales under sb-nr. 060302-94. Datering: 1075-1125 / Overgangen vikingetid/middelalder. Runestenen hører til gruppen af bornholmske sten fra overgangsperioden mellem vikingetid og middelalder. Stilhistorisk, rune- og sprogtypologisk hører stenen til blandt de yngste i gruppen.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs videre om

Eksterne links