Oversigt, set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
52339
Sted- og lokalitetsnummer
060302-48
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,5 x 18 m. Stærkt afgravet fra N og Ø, med jævnede og eftergroede sider. Nyere lille hul i toppen. Græsklædt med træer i ager.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn stor Gravhøi af hvilken en Del af den ene Side er bortført, dog er det sandsynligt, at Hovedbegravelsen er ubeskadiget. Høien bestaar helt af Jord, maaske med en Dynge Sten paa Bunden. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,5 x 18 m. Stærkt afgravet fra N og Ø, med jævnede og eftergroede Sider. Nyere, lille Hul i Toppen. Græsklædt med Træer i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj i ager. 3 x 14 m. Rest V/SV-delen af en storhøj opr. ca. 25 m i dia. Højen er fra gammel tid stærkt afpløjet i Ø, S og N. I Ø og N optil 1 m høj sokkel, ½ m høj sokkel i S. Højen er ujævn med skrånende flader mod N og Ø. Nær top 1 1/4 x 3/4 x 1/4 stort hul, muligvis spor efter gammel skyttegrav. Højen er tæt bevokset med kirsebær, enkelte røn, tjørn og hassel. Ved fod tjørn, hyben og brombærkrat. Top og N-siden meste dels græsklædt. Ved SØ-siden spor af børns leg i form af påsømmede brædder samt plastic hegn. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links