Rønninge sten (ældre foto)
.
Rønninge sten (ældre foto)
.

Faktaboks

Kommune
Kerteminde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
361713
Sted- og lokalitetsnummer
080808-56
Anlæg
Runesten, Vikingetid (dateret 900 e.Kr. - 950 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rønninge-sten. Runesten af granit. Stenen er 104 cm høj, 62 cm bred og 63 cm tyk. Højden er målt over jorden i stenens tidligere position. Indskriften er placeret på den ene side af stenen. Indskriften lyder i oversættelse: ” Sote satte denne sten efter Elev, sin broder, søn af Asgot med det røde skjold [eller det røde modersmærke]”. Står i Rønninge Kirkes våbenhus.

Undersøgelseshistorie

1627
Uspecificeret aktivitet - Det Kulturhistoriske Centralregister
1853
Byggeri og anlæg - Det Kulturhistoriske Centralregister
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Registrering via historisk dokumentation - Det Kulturhistoriske Centralregister
1949
Uspecificeret aktivitet - Det Kulturhistoriske Centralregister
1981
Diverse sagsbehandling - Fyns Stiftsmuseum
1981
Diverse sagsbehandling - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2015
Registreringsprojekt/runesten - KulturstyrelsenRønninge-sten. Runesten af granit. Stenen er 104 cm. høj, 62 cm. bred og 63 cm. tyk. Højden er målt over jorden i stenens tidligere position. Indskriften er placeret på den ene side af stenen. Bustrofedon begyndende nedefra fra venstre hjørne. Indskriften lyder i oversættelse: ” Sote satte denne sten efter Elev, sin broder, søn af Asgot med det røde skjold [eller det røde modersmærke]”. Muligvis ristet af samme Sote, som har ristet Tryggevælde-stenen og signeret Glavendrup-stenen. Runesten genanvendt som bygningssten i flere omgange. Omtalt af Skonvig o. 1627. Den sad da i en stenbro, men skulle ifølge traditionen være flyttet fra en høj. Efter at have været forsvundet blev den i 1853 fundet ved nedrivning af et hus i Kerteminde og atter benyttet som grundsten i en anden bygning, men udtaget og opstillet på den gamle kirkegård i Kerteminde. Senere flyttet derfra til Rønninge. Står i dag i Rønninge Kirkes våbenhus. Datering: 900-950 / Ældre vikingetid.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links