3161 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322142
Sted- og lokalitetsnummer
030110-414
Anlæg
Sagnsten, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sagnsten, -Dyrestenen-. Sten af granit, 1,5 m høj og ca 6 m lang, 4,5-5,2 m bred, største længde i nord-syd. Relativ flad, men temmelig ujævn top, der skråner fra nord mod syd. I toppens sydlige del er en stor, dyb sprække, der går fra vest mod øst, og nord herfor en lav sænk- ning. Stenens sider er mod syd, vest og nord stejle men mod øst mere skrånende. Stenen ligger i dyrket mark. Sagn: Stenen er kastet af en trold i Olsbjærg på Refsnæs efter Rørby Kirke, den samme trold, der kastede Sortenstenen i vandet u- denfor Asnæs Forskov.

Undersøgelseshistorie

2003
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Stor og seværdig vandreblok.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links