OS, set fra SV
.
OS, set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
523325
Sted- og lokalitetsnummer
060301-23
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

En klippeknold (den højeste i partiet), der hæver sig ca. 1,5 m over jorden. På toppen findes mindst 30, vistnok fle- re, skålformede fordybninger. I ager.

Undersøgelseshistorie

1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Klippeknold (den højeste i Partiet), der hæver sig ca 1,5 m over Jorden. Paa Toppen findes mindst 30, vistnok flere skaalformede Fordybninger. I Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor1 helleristning med skåltegn. På toppen af rundklippe, der hæver sig ca. 1,5 m over terræn. En tæt koncentration af skåltegn, mindst 30. Flere 3-5 cm i dia. og ½ cm dybe, men de fleste meget overfladiske og vanskelige at se p.g.a. lav bevoksning. Klippen er lav og mosovergroet, i Ø og S vokser et hyldetræ helt op til klippen. S og SV for klippefremspringet fortsætter klippen i en lav højderyg. Der er adskillige spor efter gammel stenrydning i klippeløkken. 5233-59: På lav rundklippe 12 m N og 12 m V for omtalte helleristning ses mindst 6 skåltegn, ca. 4 cm i dia. Klippen skråner mod NV ogN, klippen ligger N-ligst på en lav SV-NØ klipperyg. Stenen er mos og lavdækket. Tinglyses. Bevoksning: 1985: Mos
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links