Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
180617
Sted- og lokalitetsnummer
131002-53
Anlæg
Skelsten (offentlig administration), Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Amtskelsten af granit, rektangulær med pyramideformet top. Stenen er 105 cm høj og måler 30 x 30 cm i grundflade. På to af stenens sider er indhugget følgende inskriptioner i et fladhugget bånd omkring stenen: RINGKØBING // AMT // hhv. // VIBORG // AMT Stenen er placeret i vestsiden af Skivevej ved km 26,65.

Undersøgelseshistorie

2005
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderLokaliteten mgl. data.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Skelsten

Skel, den retligt gældende grænse, der omgiver en fast ejendom. Som regel er skellet synligt i marken. Er dette ikke tilfældet, kaldes skellet blindt. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links