stenen set fra øst
.
stenen set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
421332
Sted- og lokalitetsnummer
230207-218
Anlæg
Skelsten (offentlig administration), Nyere tid (dateret 1850 e.Kr. - 1920 e.Kr.); Genforeningssten, Nyere tid (dateret 1920 e.Kr. - 1920 e.Kr.)

Original fredningstekst

Grænsepæl. Firkantet tilhugget sten med pyramideformet top. 29 x 27 cm i grundflade og 26 x 23 cm i toppen. Pyramidespidsen er 10 cm høj. Stenens højde er 80 cm. På NNV-siden er indhugget:.Kr.Dm. ....No 54 På SSØ-siden:...Kr.Pr. ....No 54 På ØNØ-siden:...LEDET ....HÆNGE .... VI .... GUD ....VANGEN ....HYRDE På VSV-siden:... VI ....FLYTTED .... STENEN .... DEN .... 10-2 ... 1920

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterGrænsesten.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Genforeningssten

Genforeningen skabte en stor glæde, der kom til udtryk i talrige mindesmærker rejst rundt i hele landet. De fleste er rejst af sogneråd eller lokale foreninger og består af store kampesten med indskrifter som ”Til minde om Genforeningen 1920”. Ofte blev der også rejst flagstænger ved mindesmærkerne, der blev festligt indviet med sange, taler og deltagelse af lokale veteraner fra krigen i 1864. Læs videre her.

Skelsten

Skel, den retligt gældende grænse, der omgiver en fast ejendom. Som regel er skellet synligt i marken. Er dette ikke tilfældet, kaldes skellet blindt. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links