Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
231627
Sted- og lokalitetsnummer
141101-51
Anlæg
Stenkiste, Oldtid (dateret 2350 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Hellekiste under flad mark (20 m VNV for sb.nr.51, 2316-28), orien- teret SØ-NV, bevaret er kun SV-siden, bestående af 4 sten i række, ialt 2,90 m lang; 2 m SØ for den ligger en ret stor, kløvet sten; i højskov.

Undersøgelseshistorie

1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHellekiste under flad Mark (20 m VNV for [sb.] Nr. 51), orienteret SØ-NV, bevaret er kun SV-Siden, bestaaende af 4 Sten i Række, ialt 2,90 m lang, 2 m SØ for den ligger en ret stor, kløvet Sten, i Højskov.
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. De fire sten mod SV består af to store og to små sten. Bag den ene af de store sten ligger en 5. sten. Mod SØ ligger en stor sten. Den ser dog ikke kløvet ud (jf. den tidligere beskrivelse). På stedet er fundet et flintafslag og et stykke brændt flint. Bevokset med græs.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links