Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
231629
Sted- og lokalitetsnummer
141101-50
Anlæg
Stenkiste, Oldtid (dateret 2350 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Hellekiste under flad mark, orienteret Ø-V, indv. 1,70 m lang, 0,60 m bred; bevaret kun den vestl. endesten og den vestl. sidesten i S-siden; Ø for den ligger 2 sten ovenpå jorden; i højskov.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSteenkisteformet Grav, Kalvø Hgd, Bregned S, Østerlisbjerg H, Randers A. Her sees Rester af et steenkisteformet Kammer bygt i Jordens naturlige Overflade. Graven har en Længde af 5'6'' og en Brede af 2'2''. Dybden synes at være henved 2'. Gravfylden er ikke fuldstændig ryddet ud, og udenom Kisten sees kun ubetydeligt Fyld. Dæksteen mangler. En Steen, der sees omtrent 6' borte mod Nordvest, har formodentlig havt sin Plads ved a. Graven er anlagt paa en naturlig Runding i Skoven.
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHellekiste under flad Mark, orienteret Ø-V, indvendig 1,70 m lang, 0,60 m bred, bevaret kun den vestl. Endesten og den vestl. Sidesten i Sydsiden, Ø for den ligger 2 Sten ovenpaa Jorden, i Højskov.
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Det ser nærmest ud som om, hellekisten er anlagt i østsiden af en lille lav høj (½ x 13 m.). Det er meget vanskeligt at se hellekisten, som er groet til med græs og brændenælder. Fotos ikke muligt.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links