Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4524241
Sted- og lokalitetsnummer
070615-115
Anlæg
Stenlægning/Stensamling, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Votivfund, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Kultanlæg, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Undersøgelseshistorie

1933
Grus-/sandgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1933
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStenlægning omkring en stor sten i mose. I stenlægningen fandtes enkelte flintflækker. Offerplads ?
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Kultanlæg

Man ved ikke meget om bronzealderens religiøse ceremonier, men i flere tilfælde er der fundet gådefulde anlæg, der tyder på en form for dødekult. Under nogle få gravhøje har man således observeret mærkelige rammer bygget af mindre sten. Sandsynligvis har de været anvendt ved ritualer i forbindelse med den første begravelse og forud for opførelsen af gravhøjen. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links