Faktaboks

Kommune
Brønderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
081240
Sted- og lokalitetsnummer
100112-88
Anlæg
Stensætning, Jernalder (dateret 500 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stenkreds af 15 større sten, hvoraf 9 er væltede. Stenkredsen er 4 m i diameter og stenene har i oprejst stand været 0,5 - 1 m høje. Stenkredsen er anlagt på et bopladslag fra jernalderen.

Undersøgelseshistorie

1981
Museal besigtigelse - Vendsyssel Historiske MuseumLille stenkreds af ca. 16 store, forholdsvis flade sten.
1981
Museal udgravning - Vendsyssel Historiske MuseumUndersøgelse af rund til oval stersætning, ca. 3,5 m i ydre diameter. De fleste sten var væltede, men alt tydede på, at de oprindelig har stået oprejste. Den centrale del fremtrådte en del forstyrret. Der fandtes ikke nogen grav. Anlagt på kulturlag fra aælre romertid, sb 87.
1982
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningFenne nr. 52. Cirkulær stenkreds af 15 større sten, hvoraf 9 er væltede. Stenkredsen er 4 m i diameter og stenene har i oprejst stand været 0,5 - 1 m høje. Stenkredsen er anlagt på et bopladslag fra jernalderen [sb. 87].
1985
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumStensætning i St. Vildmose.

Stensætning

Stensætning er en fællesbetegnelse for forskellige menneskeskabte konstruktioner af sten. De stammer fra store dele af oldtiden begyndende med bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.). En stensætning kan eksempelvis være en del af et gravanlæg, en randstenskæde omkring en gravhøj eller en række af sten stående på en linje. Læs videre her.

Jernalder

Jernalderen afløste bronzealderen. Den har fået sit navn fra de mange lokalt producerede jerngenstande fra denne periode. Fra ældre jernalder findes visse steder i landet de meget store tuegravpladser (brandgrave), men også de almindelige rundhøje var meget udbredt i jernalderen, hvilket bl.a. ses i vikingetidens monumentale kongegrave. Blandt andre synlige fortidsminder er forsvarsvolde, enkelte befæstede landsbyer samt bevarede marksystemer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links