Faktaboks

Kommune
Langeland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
431820
Sted- og lokalitetsnummer
090205-10
Anlæg
Stensætning, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stenring på bakketop, ca. 7 x 14 m. Orienteret i Ø-V. I Ø en 1,10 m h. bautasten. De øvrige sten, der er fra 0,8-1,6 m hø- je, ligger væltet. I skov.

Undersøgelseshistorie

1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 1,1 x 27,0 x 15,0 m. Top af hatbakke (i S-lige del af Hestehave), med spredte bautalignende kampesten indtil mandslængde, de fleste liggende væltet, i Ø 1 stående, 1,1 m. høj. En mindre, muligvis også stående i oprindelig opret stilling, mod V. Stenene er gennemgående slanke, stavformede. Om nogen sten"kreds" er der tilsyneladende ikke tale, snarere om et område med sten, hvoraf mange er (eller i hvert fald meget vel kan være) bragt ud af deres oprindelige position. Det kan, lige såvel som en stenkreds, være f.eks. en skibssætning eller en mere uregelmæssig bautastens-omsætning af anden art. Der kan tælles 16-18 sten inden for selve koncentrationen, der er udstrakt i N/S. Flere sten er muligvis at finde nede ad højsiden. Bevoksning: 1982: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Stensætning

Stensætning er en fællesbetegnelse for forskellige menneskeskabte konstruktioner af sten. De stammer fra store dele af oldtiden begyndende med bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.). En stensætning kan eksempelvis være en del af et gravanlæg, en randstenskæde omkring en gravhøj eller en række af sten stående på en linje. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links