Faktaboks

Tove Ólafsson
Født
5. oktober 1909, København
Død
5. december 1992, Gentofte
Titel
Billedhugger
Nationalitet
Dansk
Virkested
Danmark

Biografi

Tove Ólafssons uddannelse som billedskærer lærte hende at arbejde direkte i materialet, og både træ og sten blev livet igennem hendes foretrukne materialer. Men hun arbejdede også i ler og havde som sin mand, billedhuggeren Sigurjón, en udpræget fornemmelse for materialets egenværdi. Fra E. Utzon-Franks skole var hun udlært i en klassisk tradition, men hendes store og stramme former kan ses som en videreførelse af den naturalistiske tradition, som repræsenteres af f.eks. Astrid Noack. forblev menneskeskildrer og lagde i sit motivvalg vægt på det hverdagsagtige og genkendelige, og derfor blev temaer som mor og barn, de unge elskende, børnegrupper og kvindefiguren gennemgående i hele hendes værk. Disse motiver passer til hendes enkle og sluttede former, hvor stenens masse og tyngde vægtes højt.

Der er frodighed og livsvarme, men også ømhed og tysthed i hendes ofte statiske skulpturer, som i tidens løb udviklede sig fra store figurer som Mor og barn i Odense fra 1959 mod mindre og spinklere figurer som To mennesker fra 1983. Ó. fik mange offentlige bestillinger og kunne både arbejde i det meget store format som f.eks. Hurtigløberen fra 1982, og med statuetten, der til tider er præget af en stille humor. Hun var den første kvindelige kunstner og første billedhugger, der blev medlem af Kammeraterne, og den hverdagsrealisme, som i de første år karakteriserede denne sammenslutnings værker, genfindes hos .

Genealogi

Ólafsson, Tove, 1909-1992, billedhugger. *5.10.1909 i Kbh., ?5.12.1992 i Gent., begr. i Ordrup (Ordrup Kgrd.). Forældre: Fabrikant Rolf Thomasen og Agnes Rossing. ~18.5.1934 i Kbh. med billedh. Sigurjón Ólafsson, *21.10.1908 i Eyrarbakki, Island, ?20.12.1982 i Reykjavík, søn af arb.mand lafur rnason og Guðrun Gisladóttir. Ægteskabet opl. 1955.

Uddannelse

Udd. billedskærer hos Poul B. Olrik 1927-28; hos billedskærer Søderblom til sept. 1929; billedh. Aristide Aloisi, Firenze; svend med bronzemed. fra billedskærer E. Halvorsen 1931; Niels Rasmussens Tegnesk. Studio; Kunstakad. Kbh. (E. Utzon-Frank) 1932-35.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links