.
.

I Kolding Kommune ligger flere bemærkelsesværdige præstegårde. Foruden den fredede præstegård i Christiansfeld findes der fire, hvoraf de to er bygningsfredede.

Den tidligere præstegård ligger i skovbrynet ud til en lille bæk ved den gamle alfarvej. Til den nu tidligere præstegård hører en stråtækt bullade, der er bygget i 1668, opført af kraftigt egetømmer. Præstegårdens stuehus var i egebindingsværk og stammer formentlig fra 1500-tallets midte. Da stuehuset nedbrændte i 1899, blev det afløst af den nuværende grundmurede længe.

Bulladen, der er en del af Tyrstrup Gamle Præstegård, ligger ved skoven Smedholm, der ejes af Brødremenigheden. Bulladen har meget høje stolper, og mellem stolperne er vandrette planker eller såkaldte bulfjæle. Der er udelukkende brugt træ i konstruktionen. Netop pga. det store forbrug af træ er bullader flere gange blevet forbudt at opføre. Teknikken menes at stamme helt tilbage til den tidligere middelalder, og trods forbud fortsatte byggeriet op i 1800-tallet. I dag er de fleste forsvundet. Denne bullade blev fredet i 1920.

.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Præstegårde