Stemværket set fra sydøst
.
Stemværket set fra Nordøst
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270590
Sted- og lokalitetsnummer
180111-227
Anlæg
Vandingsanlæg, Nyere tid (dateret 1871 e.Kr. - 2017 e.Kr.); Kanal, Nyere tid (dateret 1871 e.Kr. - 1999 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stemmeværk, del af Skjernå Nørrekanal/Dalgaskanal. Stemmeværket, der er i beton, er 6 m langt, 3 m bredt og har et 1,9 m bredt gennemløb.

Undersøgelseshistorie

2017
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerStemværk i beton, 6 meter langt og 3 meter bredt med et 1,9 meter bredt gennemløb, der er delt op i et bredt gennemløb på 1,5 meter og et smalt på 40 cm. Stemværket er for tiden permanent lukket, og vandet løber udenom via et stryg.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Kanal

Kanaler er nedgravede og oprindelig vandfyldte render af forskellig størrelse og længde og er en samlet betegnelse for en anlægskategori, der dækker over mange forskellige funktioner. Eksempler er kanaler til transport af varer eller vand, engvandingskanaler, afvandingskanaler i Vadehavet og kanaler til brug for skibstransport. Mange kanaler er desuden anlagt i forbindelse med mølledrift. Kanalerne stammer fra vikingetiden og frem til i dag. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links