Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
513416
Sted- og lokalitetsnummer
060107-82
Anlæg
Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.nr.: Rø, matr.nr. 111, afd. 69 2 bautasten, ca. 1 m høje, stående, nær uden for "Borgens" store stenvold. I skov.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid... Ved Borgens Nordvesthjørne [jvf.sb.82] staa ligeledes endnu 2 Bavtastene, af hvilke den ene er 2 Alen høj og af en meget smuk Form, den anden har været højere, men er brækket over, og dens øverste Del ligger endnu ved Siden af. - det ligger nær at antage, at Stenene og Borgen ere fra samme Tid og fra først af staa i Forbindelse med hinanden.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid2 Bautasten, ca 1 m høje, staaende, nær uden for "Borgens" store Stenvold. I Skov.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1983
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVed rekognoscering i skoven blev de 2 bautasten ikke fundet.
2010
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBautastenene blev heller ikke fundet ved rekognoscering i 2010, og fredningen af dem aflyses derfor.

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links