Kunsten i byens rum i Rødovre Kommune er forbundet med opbygningen af den moderne forstad efter 2. Verdenskrig; ofte tematiseres den gode hverdag, bylivet og familien i overvejende figurative værker. Kommunalbestyrelsen oprettede i 2016 Rødovre Kunstråd og markerede hermed en satsning på ny kunst i byens rum. I foråret 2017 indviede Nyager Skole værket Generations fra samme år af Tina Maria Nielsen. Værket består af bronzeafstøbninger af elevernes telefoner og bøger placeret på tre betonbænke og i fritstående stabler.

Kommunen råder over en mindre samling af fortrinsvis danske grafiske værker fra 1950’erne til 1970’erne, fx af Carl-Henning Pedersen, Dea Trier Mørch, Folmer Bendtsen og Erik Böttzauw. Værkerne kan ses i mange af kommunens institutioner og afdelinger. I Lokalhistorisk Samling finder man værker af en række lokale kunstnere, deriblandt maleren Alfred Pedersen, der i et naturalistisk og poetisk billedsprog gengav egnens karakteristiske gårde og bymiljøer. Den lokaltboende træskærer Olfert Eriksen har, ud over at skære en række træskulpturer, der i dag bl.a. findes på Rødovregård, været en vigtig del af byens kulturelle liv.

Kunst i det offentlige rum

På Rådhuspladsen i vandbassinerne mellem Rødovre Rådhus og kulturhuset Viften (billedet) har billedhuggeren Eli Benveniste skabt bronzeskulpturen Faldet opstillet i 2001. Mellem arkitekturens rette linjer bøjer en menneskefigur sig mod vandet; om det er i hengivelse eller i afmagt, må afgøres af beskueren.

.

Særligt ved skoler, idrætsanlæg og integreret i fællesarealer ved større boligkomplekser finder man skulpturer af primært bronze og sten. Drengs drøm – Mands dåd fra 1939 er titlen på billedhugger Anne Marie Carl Nielsens unge fløjtespiller, der befinder sig på kommunens ældste skole, Rødovre Skole. Værket tematiserer kreativitet, læring og dannelse eksemplificeret i ægtefællen, Carl Nielsens, livsrejse fra bondedreng til berømt komponist.

Rådhuspladsen forbinder arkitekt Arne Jacobsens to markante bygninger, Rødovre Rådhus og Rødovre Bibliotek. For enden af pladsen finder man Gudrun Lauesens Tyren fra 1977 og Eli Benvenistes Faldet fra 2001. Den for Lauesen karakteristiske naturalistiske og følsomt gennemarbejdede tyrekalv repræsenterer oksen i Rødovres byvåben. Samme Lauesen står bag bronzeskulpturen Mads Ged fra 1981 på Valhøj Skole, der hvert år står model for fotografen sammen med de nye elever på deres første skoledag.

Poul Isbaks Skulpturpark fra 2006 med sofa, køleskab m.m. er opstillet ved butikscenteret Rødovre Centrum og byder sig til som en forstenet spejling af det hjemlige og private, overraskende placeret midt i det offentlige rum. Rødovre Centrum A/S har siden åbningen i 1966 haft en aktiv kunstpolitik og rummer værker af bl.a. billedhuggerne Poul Hansen og Thilo Frank samt maleren Bentemarie Kjeldbæk.

Ved Rødovre Centrum er Poul Isbaks Skulpturpark fra 2006 opstillet. De 12 skulpturer opleves pga. den fine bearbejdning af granitten som bløde genstande. Samtidig skaber tilstedeværelsen af møbler, der normalt tilhører det private rum, en intim stemning i det offentlige butikscenter.

.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Rødovre Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst