Oversigtsfoto set fra SV
.
Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
291211
Sted- og lokalitetsnummer
160303-68
Anlæg
Borg/Voldsted, Middelalder (dateret 1300 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

BYGHOLM Voldstedet består af en ca. 8 m høj nærmest kvadratist banke med afrundede hjørner, hvis tværmål foroven er ca. 35 m. En serpentinesti snor sig op ad borgbankens sider. Udenom borg- bankens fod er der en uregelmæssig fodvold, hvis plan nærmest er rudeformet, med spidser i vest og øst.Den måler øst-vest ca. 150 m, i nord-syd ca. 130 m. På bankens uregelmæssige, mod sydvest faldende plateau findes rester af bygninger, der har dannet et retvinklet, tre eller firefløjet anlæg. Banken om- gives af en grav, og vest herfor ligger en lav holm. Det er i 1997 præciseret, at fredningsgrænsen følger gravens ydre kant.

Undersøgelseshistorie

1924
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1942
Museal besigtigelse - Horsens Museum
1956
Museal udgravning - Horsens Museum
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Bygholm Voldsted". Som fritext. Tilføjelser: Erik Menveds konge borg, opført i 1313. En sti går opad sv-siden med en afsats ved sneglegangen. Stien er befæstet med nedrammede trykimprægnerede træpæle, også som trin. Borgbanken er bygget af opkastet lerjord. Rester af bygningerne ses som et tofløjet anlæg af jordvolde mled pletvis stenbrolægning inde- og udenfor. Et tårn har muligvis stået på bankens vestlige del. I medten af 1500-tallet ombyggedes anlæget til en 4-fløjet renæssanceborg, CHR IV gav ordre til nedbrydning af bygningerne. Udgravet i 1992 og 1953-1956. SV for borgbanken lå ladegården på en lav holm. På vestlige kant af borgbanken er lagt en natursten med inskription i versaler: "Lokalhistorikeren Aage simonsen døde 1934 fremdrog disse runer 1921". Borgbanken er bevokset med græs og enkelte store løvtræer, hvoraf nogle er fældet. Beliggende i bygholm park. Det freded areal afgrænses af .... ** Seværdighedsforklaring ** Skiltet (på top) SNS - Nationale skiltningsprojekt. Bevoksning: 1997: Græs og Løvtræer
1999
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumVoldsted. Bevokset med gamle løvtræer.
2018
Registreringsprojekt/ødekirker - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links