Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
29129
Sted- og lokalitetsnummer
160303-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4 x 22 m. I top svag, tilgroet sænkning; fod og side mod S noget afgravet. Græs på kirkegård.

Undersøgelseshistorie

1905
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1905
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Anselig. Jævnt kuplet høj. Velbevaret. Top affladet. S-lig side og fod noget ujævn efter gammel beskadigelse. Op ad højens Ø-side fra fod til top er der anbragt en trappe af 29 granitsten nedfældet i højens overflade, i den gamle beskrivelse ses ingen dispensation hertil - det må være en klar overtrædelse. Høj bevokset med græs, en gyvel og et enkelt mindre træ i V. Beliggende på en kirkegård. Beskadigelser: Affladning af top, ujævnheder i overfladen, randbeskadigelser. Omgivelser: Anlæg. Foto: S/H 05.63.79-Ø. F 06.24.79-Ø. Bevoksning: 1979: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, brændenælder, lidt hyben og enkelte små buske. FM-sten på sydsiden. Højen har flad top. Beliggende på kirkegård.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links