toppen af volden set fra nord mod syd
.
toppen af volden set fra syd mod nord
.
volden set fra sydøst
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4212125
Sted- og lokalitetsnummer
230207-212
Anlæg
Dæmning (uspecificeret), Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ikke tinglyst, men meddelt til ejer. Dæmning med omløbskanal. Dæmningen er 46 m lang, orienteret omtrent N-S. 24 m fra N-enden og 15 m fra S-enden, er dæmningen afbrudt over en strækning af 7 m, hvor bækken passerer. Dæmningen er 11 m bred ved foden, 2,5 m ved kronen, og op til 2 m høj. Rundt om dæmningens S-lige landfæste en omløbskanal. Kanalen er orienteret omtrent Ø-V, dog svagt buet mod S, 33 m lang, 8 m bred for oven, 1,5 m bred i bunden og ca. 1,75 m dyb. Med træer og opvækst. I mellemaldrende bøgeskov.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske Centralregister
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2014
Museal besigtigelse - Haderslev Museumbesigtigelse for at udarbejde forslag til fredningstekst
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Dæmning

Dæmninger er aflange jordvolde primært fra middelalderen og nyere tid (1050 e.v.t.-i dag) og er en samlet betegnelse for en anlægskategori, der dækker over mange forskellige funktioner. Eksempler er vej- og jernbanedæmninger over lavereliggende eller våde områder, dæmninger i forbindelse med landvindingsanlæg og til beskyttelse mod oversvømmelser samt dæmninger i tilknytning til middelalderens borge. Desuden er mange dæmninger anlagt for at opstemme vandløb i forbindelse med mølledrift. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links