Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322322
Sted- og lokalitetsnummer
030318-482
Anlæg
Dæmning (uspecificeret), Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mølledæmning. En ca, 40 - 45 m lang let buet jordvold, hvis bredde ved foden er ca. 8 m og på kronen ca. 2,5 m. Dæmningen er ca. 1,60 m høj. Ca. 15 m fra dens vestlige ende er der en ca. 2 m bred gennembrydning. Dæmningen er delvis kampestenssat på den sydlige side. Dæmningen er bevokset med løvtræer og ligger i skov. Fredningsgrænsen forløber langs dæmnin- gens fod. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges eller på nogen måde ved gravning, bebyg- gelse, henlæggelse af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres. Almindelig forstmæssig beplantning med løvtræer er tilladt i samme omfang som hidtil.

Undersøgelseshistorie

1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMølledæmning, 1,6 x 45,0 x 8,0 m. Dæmningen måler 1,6 x 8 (ved bund, topflade ca. 2,6 m.) x 45 m. i ØV-lig retning og den buer lidt mod S på midten. Omtrent 15 m. fra V-enden er en kløftformet gennembrydning ca. 2 m. bred. På ydersiden på midterdelen ses, at den er opbygget med en kampestensmur (sten fra ca. 0,2-0,5 m. brede), der ligger en del nedskredne sten nedenfor i det bækleje, der løber omtrent NS fra kløften. Der er et rør nedenfor kløften gennem dæmningen, dræner sandsynligvis den mølledam, der stadig ses N for dæmningen. Mølledammen er fugtig og tilgroet med brændenælder. Selve dæmningen er bevokset med store løvtræer, løvkrat, græs, mos og mindre planter/uden vegetation. Mod S anes der lidt mere dæmning, der omslutter mølledammen mod SV og hvor mølledæmningen slutter i Ø-NØ er der et andet bækleje (overløb?) fra mølledammen, der fører i en bue fra NV-N til S og delvist parallelt med det førstnævnte midt ud for dæmningen. Mølledæmningen findes i ældre løvskov på skråning ned mod Fugleå ca. 10 m. fra markvej og 150 m. fra offentlig vej. Omtrent 250 m. mod SV ligger en møllebygning(?) ved landevejen. Kunne ved pleje blive ***. (Ny aftale?): Jeg mener, området burde opmåles, da der (foruden møllen) er bevaret 1 mølledam og 2 løb samt møllebygning(?). Der vil antagelig være flere anlæg fra møllevirksomhed, hvis området blev nøje gennemgået - fredningen burde udvides til også at omfatte flere anlæg. - Ligger i et "vejknudepunkt" nær Helligkilde, 3223-17. ** Seværdighedsforklaring ** Mølledæmning og flere anlæg fra vandmølleri i ældre løvskov. Bevoksning: 1983: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterMølledæmning
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Dæmning

Dæmninger er aflange jordvolde primært fra middelalderen og nyere tid (1050 e.v.t.-i dag) og er en samlet betegnelse for en anlægskategori, der dækker over mange forskellige funktioner. Eksempler er vej- og jernbanedæmninger over lavereliggende eller våde områder, dæmninger i forbindelse med landvindingsanlæg og til beskyttelse mod oversvømmelser samt dæmninger i tilknytning til middelalderens borge. Desuden er mange dæmninger anlagt for at opstemme vandløb i forbindelse med mølledrift. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links