Det centrale Dronninglund, 2017, hvor handels- og serviceaktiviteter er lokaliseret omkring Slotsgade ved borgerservice og biblioteket. Byen er mod nord og syd præget af parcelhuskvarterer, mens der i byens sydlige del desuden ligger folkeskole, efterskole og gymnasium. Dronninglund Slot og Kirke ligger ca. 2 km vest for byens centrum. Der er tilslutning til Frederikshavnmotorvejen E45 ca. 6 km mod vest.

.

Dronninglund ligger 25 km nordøst for Aalborg og 8 km fra Kattegat. Byen har 3.427 indbyggere, et areal på 249 ha og ligger på hævet havbund fra Yoldiahavet. Det flade landbrugslandskab afbrydes 3 km nord for byen af Dronninglund Storskov, der strækker sig op ad randmorænen Jyske Ås. Byens udvikling er usædvanlig, da den fik apotek, læge og sygehus, før jernbanen kom til området. Det er en udvikling, der ses meget få steder i Danmark. Langt de fleste steder kom jernbanen først, hvorefter service- og erhvervsvirksomhederne fulgte. Da Dronninglund endelig blev stationsby i 1899, fik byen for alvor vokseværk.

I begyndelsen af 1970’erne flyttede meget af handelslivet fra Slotsgade til den nyanlagte Stationsvej, hvor posthuset og en ny rutebilstation blev placeret.

I dag ligger en række uddannelsesinstitutioner i byens sydlige udkant. Mod nord ligger sundheds- og plejefunktioner samt sygehuset, som blev nedlagt i 2015. Ved Nordre og Østre Ringgade nord for byen er et mindre område udlagt som erhvervskvarter. Mod vest findes et rekreativt område med bl.a. golfbane, og syd herfor åbnede i 2014 et 37.000 m2 stort solfangeranlæg med underjordisk tank til produktion og oplagring af varmt vand.

Efter at have kørt med underskud i mange år lukkede jernbanen i 1968. Befolkningstallet i Dronninglund fortsatte dog med at stige, og byen udviklede sig til center- og administrationsby med kommunekontor. Dronninglund blev hovedsæde for den kommunale administration i Dronninglund Kommune i 1970, hvilket fortsatte frem til Strukturreformen i 2007.

Hovedgaden Slotsgade i den centrale del af Dronninglund, hvor byens handels- og serviceliv er lokaliseret. Som en del af hovedvejen til Asaa i øst og Hjallerup i vest er Slotsgade samtidig byens trafikale nerve.

.

Betydning af bynavnet Dronninglund

Den ældste kendte kilde til navnet Dronninglund er fra 1691, hvor formen Dronn[ing] Lund optræder. I senere kilder findes lignende former: Dronninglund (1702, 1714 og 1785) og Dronninglund Hovedgaard (1844). Navnet betegnede oprindelig en herregård, som i 1690 blev erhvervet af dronning Charlotte Amalie, hvilket har motiveret substantivet dronning som navnets forled. Efterleddet er substantivet lund, og navnet betyder således »dronningens lund«. Gården hed tidligere Hundslund, idet herregården er opstået af det oprindelige Hundslund Kloster.

Mere om bynavne i Brønderslev Kommune

Videre læsning

Læs mere om Byer i Brønderslev Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer