Brøndby Havn. Havnen blev indviet i 1981 i forbindelse med etableringen af Strandparken, og Brøndby Strands Sejlklub har siden haft til huse her.
.
En gruppe børn til vintertræning i fodbold i Brøndby IF. Alle, der er fyldt fire år, kan blive medlem af Brøndby IF. Klubben træner både pige- og drengehold.
.

Brøndby Kommune er en kommune med stærke foreningstraditioner, særligt inden for idrætslivet med 68 folkeoplysende idrætsforeninger. I 2017 fik idrætsforeningerne i Brøndby Kommune tilskud til ca. 4.500 foreningsaktive børn og unge under 25 år, der fylder godt op i kommunens 45 klubhuse og -lokaler samt syv idrætshaller.

Kommunens to kulturhuse, Kilden og Brønden, danner rammerne om mange af de kulturelle foreningers aktiviteter. Brøndby Kommunes syv skoler blev i 2010 lagt sammen til tre byskoler, og det har givet plads til foreningsaktivitet på de skoler, der ikke huser elever længere. Her kan Nørregårdsskolen fremhæves, hvor bl.a. en modeljernbaneforening (Brøndbyekspressen), Brøndbyvester Skytteforening (stiftet 1867), Svømmeklubben Vest Brøndby (stiftet 1958) og Brøndby Kunstforening, der i 2017 havde 50-års jubilæum, holder til.

Kulturhistoriske foreninger fylder også meget i kommunens foreningsliv. Her kan bl.a. nævnes Bevaringsforeningen for Brøndbyøster, der blev stiftet i begyndelsen af 1990’erne for at bevare Ditlevs Gamle Købmandsbutik som et levende museum, foreningerne Korsfarerne og Middelalderlandsbyens Venner, der sørger for formidling og aktiviteter i Middelalderlandsbyen, samt Brøndbyvester Møllelaug, hvor foreningens medlemmer, der kalder sig melorme, holder liv i den gamle og bevaringsværdige Brøndbyvester Mølle, der ligger over for Brøndby Rådhus.

Brøndby-Bibliotekerne har tre afdelinger: Brøndbyvester Bibliotek, Biblioteket i Kilden og Biblioteket i Brønden.

Brøndby – et sportscentrum på Vestegnen

I begyndelsen af 1960’erne foreslog sognerådet i Brøndby, at idrætsforeningerne i Brøndbyvester og Brøndbyøster blev slået sammen.

I de år flyttede mange københavnere ind i Vestegnens nybyggede boligblokke, og den udvikling skabte et behov for idrætsfaciliteter og tilbud til unge mennesker. Et vigtigt omdrejningspunkt blev sammenlægningen af Brøndbyvester Idrætsforening (stiftet 1909) og Brøndbyøster Idrætsforening (stiftet 1928). Fra d. 3. december 1964 var de to foreninger ikke længere hinandens rivaler, men lagt sammen under navnet Brøndbyernes Idrætsforening – i dag Brøndby IF.

Året efter anlagde Brøndby Kommune et mindre fodboldstadion til klubben, og herefter tog man skridt hen imod at blive en af landets helt store sportskommuner. En vigtig drivkraft i udviklingen var borgmester Kjeld Rasmussen, der sad på posten fra 1966 til 2005, og som med en fortid som elitehåndboldspiller havde ambitioner og interesse for idrætsområdet.

Brøndby Kommune har i 2017 28 sportsanlæg, hvoraf de otte er fodboldanlæg.

Professionaliseringen af fodbold

En medarbejder på Brøndby Stadion streger boldbanerne op. Denne opstribningsmetode er dog siden afløst af en kun 30 kg tung opstribningsrobot.

.

Kjeld Rasmussen var fra 1971 selv formand i Brøndby IF, indtil Per Bjerregaard kom til byen og blev en del af klubben i 1973. Under Bjerregaards ledelse rykkede Brøndby IF de følgende år fremad i dansk fodbold.

Da klubben første gang rykkede op i den bedste danske fodboldrække i 1982, var det med en ung Michael Laudrup på holdet, og det skulle vise sig at blive startskuddet til en guldrandet periode for både klub og kommune.

Selv om betalt fodbold var blevet indført i Danmark i 1978, var ingen klubber endnu fuldtidsprofessionelle; Brøndby IF var således den første danske klub, der overgik fuldstændig til professionel fodbold i 1986. Året efter var klubben tilmed den blot anden i verden til at blive børsnoteret.

Den øgede professionalisme gjorde Brøndby til Danmarks fodboldhovedstad sidst i 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne, hvor klubben vandt adskillige danske mesterskaber og spillede internationale kampe, der satte den lille forstadskommune på verdenskortet. Fra 1985 til 1991 vandt Brøndby IF fem danske mesterskaber og nåede bl.a. kvartfinalerne i mesterholdenes Europa Cup samt semifinalen i UEFA Cup.

Blandt kerneværdierne for Brøndby Kommune og dens fodboldklub har siden 1960’erne været et fokus på ungdommen og talentudvikling. Gennem årene har mange store fodboldspillere således fået deres fodboldopdragelse i klubben. I alt har ca. 50 spillere fra Brøndby IF været på det danske landshold, og da Danmark vandt Europamesterskabet i fodbold i 1992, var det med fire Brøndbyspillere i truppen – foruden syv andre, der tidligere havde været i klubben.

Idrættens Hus

I Idrættens Hus finder man sportens Hall of Fame, der er et æresgalleri over danskere, der har ydet en særlig indsats inden for deres sportsgren. Initiativet til galleriet blev taget af Ekstra Bladet i 1992 med opbakning fra Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark og Parken, hvor galleriet også var udstillet frem til 2007. Hvert år udpeger bestyrelsen et nyt medlem af Hall of Fame.

.

Brøndby Kommune er også et centrum i dansk idræt. I 1974 blev Idrættens Hus indviet. Det er tegnet af Tarquini Mårtensson og Mikael Tarp Jensen, og initiativtagerne var Danmarks Idrætsforbund. Huset ligger ved siden af Brøndby Stadion, og da Team Danmark blev stiftet i 1985 og fik til huse der, var meget af dansk elitesport centreret i Brøndby Kommune.

Senere gennemgik både Brøndby Stadion og Brøndby Hallen renoveringer, og Idrættens Hus fik udbygget sit elitetræningscenter. I dag har Brøndby Stadion en kapacitet på 29.000, heraf 23.400 siddepladser, mens Brøndby Hallen kan rumme op til 7.000 siddepladser. Der er gennem årene blevet spillet mange landskampe og afviklet store turneringer i sportsgrene som håndbold, badminton og tennis.

Fankultur

De gule og blå farver dominerer på hjemmebanen på Brøndby Stadion, hvor de trofaste fans sidder klar, her til hjemmebanekampen mellem Brøndby IF og FC Midtjylland d. 14. maj 2018. En kamp, der i øvrigt endte 1‑0 til gæsterne.

.

Brøndby er dog først og fremmest – sportsligt set – en fodboldkommune, og selv om fodboldklubben i årene 1992 til 1995 kæmpede med økonomiske udfordringer, voksede opmærksomheden om Brøndby IF.

I løbet af 1990’erne opstod således en passioneret fankultur efter engelsk forbillede. Brøndby Support (stiftet 1993) og andre fanfraktioner blev berømte for at skabe en særlig kulisse til holdets fodboldkampe, og i perioden 1991‑2018 har der i gennemsnit været 12.894 tilskuere på Brøndby Stadion pr. kamp.

Da Michael Laudrup vendte tilbage til Brøndby som cheftræner i perioden 2002‑06, skabte det ny begejstring og opmærksomhed, og selv om tiden efter Laudrup bød på uro og svingende resultater, bevarede Brøndby IF sin position som en af de mest omtalte og populære fodboldklubber i landet.

Stor opmærksomhed har også været rettet mod de tilskueroptøjer, der har været i forbindelse med klubbens kampe mod rivalerne fra F.C. København med voldelige episoder og anholdelser til følge.

Brøndby IF er det Superligahold (ALKA Superliga) med flest tv-seere; i gennemsnit fulgte 121.875 med pr. kamp i sæson 2016/17. Også i foreningsregi fylder fodbolden, idet fodbold har den største andel medlemmer, mens golf har den næststørste andel. Brøndby IF havde i 2017 en nettoomsætning på 147 mio. kr. og i gennemsnit 134 ansatte.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Brøndby Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige