En folkebåd til sejlerstævne ud for Kerteminde. Nordisk folkebåd eller blot folkebåd er en særlig type kølbåd til tur- og kapsejlads, som blev udviklet efter en konkurrence mellem nordiske konstruktører i 1941. To af sejlerne fra Kerteminde, Erik Andreasen og Poul Ankjær Jensen, fik fra slutningen af 1970’erne stor succes med at konstruere folkebåde af glasfiber, og sammen med lokale kapsejlere, bl.a. Henrik Kold, gjorde de Kerteminde Sejlklub til en af de førende sejlklubber for folkebåde i Danmark.
.

Kerteminde Kommune har lidt flere idrætsfaciliteter pr. indbygger end landsgennemsnittet. Foreningsidrætten er især centreret om de tre store idrætsanlæg i Kerteminde, Munkebo og Langeskov, som blev opført i hhv. 1957, 1969 og ca. 1985 og siden udvidet med bl.a. motionscentre.

I de mindre byer er skolehallerne og kommunens ni forsamlingshuse og to sognegårde center for foreningslivet. Foreningsaktiviteterne håndbold, tennis, badminton, rugby, bordtennis, svømning, roning, sejlsport, kajak, vandski og hundesport nyder en stor popularitet sammenlignet med resten af landet. Medlemsrige er Idrætsforeningen BR66 Langeskov Håndbold og Langeskov Badminton Klub. Sidstnævnte var i 2007 med til at danne eliteholdet Team Fyn Badminton. Lindø Rugby Sport Club blev stiftet af en svensk værftsarbejder fra Lindøværftet i 1960’erne og har siden bl.a. nydt opbakning fra udenlandske arbejdere på værftet. Kerteminde Tennisklub fra 1931, som blev kåret til årets tennisklub i 2003, og Kerteminde Bordtennis Club fra 1979 er begge medlemsrige. Kerteminde Motionscenter fra 1986 er støttet af lokale erhvervsdrivende. Vandet ved Kerteminde bruges bl.a. af Kerteminde Vandskiklub (stiftet 1962), der har vundet flere danmarksmesterskaber, samt af Kerteminde Sejlklub.

Kulturhus Fjorden, som i 2016 blev indrettet i den nedlagte Fjordvangskolen i Kerteminde, samler kulturelle og sociale foreninger som reparations-, smedje- og snedkerklubben Ensomme gamle Mænd af Kerteminde fra 2007. Turismens Venner i Kerteminde, stiftet i 2011 på initiativ af bl.a. borgmester Else Møller, har bl.a. et frivilligt korps på ca. 200 personer, som på skift byder turister velkommen i sommermånederne. Foreningen LINK (Lettelse af Integration af Nydanskere i Kerteminde-området) arrangerer bl.a. en ugentlig sprog- og kulturcafé. Munkebo Kulturhus blev indrettet omkring 2010 i den nedlagte Troelskærskolen.

Kerteminde Sejlklub

Kerteminde Sejlklub, stiftet i 1947, lå de første 25 år på sydsiden af Kerteminde Havn, hvor lystsejlerne delte plads med erhvervsfiskerne. I 1973 blev første etape af lystbådehavnen Kerteminde Marina nord for trafikhavnen indviet, og sejlklubben flyttede til nye klublokaler her. De følgende år voksede klubbens medlemstal, og marinaen blev udvidet flere gange.

Siden år 2000 har Kerteminde Sejlklub i pinsen afholdt stævnet Sail Extreme for joller i Kerteminde Bugt. Med ca. 400 deltagende joller i 2019, der både omfattede optimistjoller og storjoller, er Sail Extreme et af Nordens største jollestævner. Danmarks ældste kapsejlads, Classic Fyn Rundt (grundlagt i 1934 som Fyn Rundt af Odense Sejlklub), er siden år 2000 udgået fra Kerteminde Havn, og fra 2010 med Kerteminde Sejlklub som enearrangør. Sejladsen opnåede stor folkelig succes i slutningen af 1980’erne, hvor der af pladsmæssige hensyn blev indført et loft på maks. 1.000 deltagende både.

Kerteminde Sejlklub blev i 2006 udnævnt til et af Danmarks syv kraftcentre under Dansk Sejlunion og har siden skabt gode resultater for ungdomsafdelingens optimistjollesejlere. I 2011 kunne sejlklubben i samarbejde med Kerteminde Kajakklub indvie det 700 m2 store Kerteminde Søsportscenter. Kerteminde Sejlklub er Fyns tredjestørste sejlklub med 410 medlemmer i 2019. Samme år var der i Kerteminde Marina ca. 700 fastliggerbåde og ca. 10.000 gæstesejlere.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Kerteminde Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige