Der er fuld koncentration til træningen i Kolding Bokseklub. Klubben blev stiftet i 1991, da klubberne Kolding Idræts Forening og Arbejdernes Idræts-Klub fusionerede. Klubben har over 300 medlemmer. I år 200 blev der også åbnet for kvindeboksning. Selv om de fleste medlemmer er motionsboksere, er der plads til store ambitioner, og i 2019 blev bokseren Alix-Noël Beauzieux Sennels udtaget til landsholdet. Han vandt DM i både 2019 og 2020.
.
KoldingQ i blåt og FC Thy-Thisted i grønt kæmper om bolden. KoldingQ har hjemmebane på Fynske Bank Arena, der blev indviet i 2019. KoldingQ spiller i landets bedste række.
.

I Kolding Kommune er der 280 folkeoplysende foreninger. Kommunen har 38 fodboldanlæg, 43 idrætshaller og fire svømmeanlæg. Flest dyrker fodbold, gymnastik, svømning og håndbold, men også fitness og badminton er populært. Ridning har en lang tradition i kommunen, hvor landets ældste rideklub, Kolding Rideklub fra 1890, har hjemme. Klubben har ca. 400 medlemmer.

Den politiske organisering i kommunen udgøres af et kulturudvalg, fritids- og idrætsudvalg og et social- og sundhedsudvalg. Derudover blev der ved kommunalvalget i 2017 etableret et lokaldemokratiudvalg, der særligt skal fremme det aktive medborgerskab og lokale fællesskaber. De politiske udvalg har tilskudspuljer målrettet frivillige og foreninger. Det er også muligt at få støtte fra en kommunal fundraiser, der kan hjælpe med at skrive fondsansøgninger.

For at anerkende den frivillige indsats afholder kommunen hvert år forskellige fester og fejringer for og med de frivillige. I den forbindelse uddeles frivilligbeviser og priser for de særlige indsatser. De frivillige sociale foreninger er samlet i det fælles Frivilligt Forum. I 2015 løb Kolding med prisen som Årets Aftenskolekommune.

Seniorerne i Kolding har adgang til en række brugerstyrede aktivitetshuse, hvor de selv sætter gang i kreative og fysiske udfoldelser m.m. understøttet af kommunale aktivitetskonsulenter. Der er ca. 20 forsamlingshuse i kommunen, hvoraf de fleste er private. På kulturområdet er Kolding kendetegnet ved en række store professionelt drevne kulturinstitutioner, hvor frivillige også er aktive. Det gælder fx Museet på Koldinghus, hvor frivillige driver Den Kongelige Systue og agerer slotsværter.

I kulturkomplekset Nicolai, der blev etableret i 2006, er det i stigende grad de frivillige, der skaber indhold i et samspil med de ansatte. Foreningen Kulturlogen Kolding arbejder med alternativ kunst og kultur. De har bl.a. det brugerstyrede kulturhus Råværket, hvor brugerne kan male graffiti og spille musik i husets øvelokaler. Spillestedet Godset er, ligesom Trapholt, udsprunget af frivilliges engagement i hhv. Kolding Musikråd og Kolding Kunstforening.

Kolding Idræts Forening

Kolding Fodsportsklub blev stiftet i 1895 og skiftede navn til Kolding Idræts Forening (KIF) i år 1900. KIF Hovedforening er paraplyorganisation for ti idrætsafdelinger.

I 1897 begyndte de første medlemmer af KIF at spille fodbold på en hård og knoldet bane ved Staldgården. Det tog sin tid, men i 1961 rykkede klubben op i den tredjebedste række. Ambitionerne var store, og klubben lavede i samarbejde med Kolding Boldklub overbygningen Kolding FC i 2002. I 2011 indgik de et samarbejde med Vejle Boldklub. Den sportslige succes fulgte ikke med, og samarbejdet ophørte i 2013. Kolding IF vendte i 2019 tilbage til landets næstbedste række.

Kolding Idræts Forenings håndboldafdeling blev oprettet i 1941. I 1940’erne trænede KIF i store haller på havnen med betongulv og krydsende jernbanespor. Senere rykkede man til badmintonhallen og fra 1950’erne til den nybyggede håndboldhal på Tvedvej. Men det var først i 1980’erne, at udviklingen tog rigtig fart. I 1984 dannede det nye KIFcenter (i dag: Sydbank Arena) rammen om den første 1.-divisionskamp for KIF siden 1961, og i 1987 blev klubben danske mestre for første gang. I jubilæumssæsonen 1991 vandt klubben sit fjerde DM på fem år.

I 1998 blev den professionelle del af klubben selvstændig under navnet Kolding IF Håndbold Elite A/S, og i 1990’erne og 00’erne vandt KIF en lang række danske mesterskaber. KIF Håndbold Elite A/S gav i 2012 grønt lys for et samarbejde med håndboldholdet KIF København og selskabet bag dette. I perioden 2012‑16 havde klubben til huse i både København og Kolding og havde en række fremtrædende håndboldprofiler tilknyttet, ligesom holdet gjorde sig bemærket internationalt. I 2018 stoppede samarbejdet, og KIF Kolding er nu igen udelukkende en Koldingklub.

KoldingQ

KoldingQ blev etableret d. 1. august 2009 som et samarbejde mellem dameafdelingerne i Nr. Bjært Strandhuse IF og Kolding Boldklub. Den nye klubs formål var at etablere sig i toppen af landets bedste række, Elitedivisionen, og at gøre Kolding til damefodboldens førende by. Klubbens hold skulle træne og spille på Kolding Boldklubs anlæg. Siden begyndelsen er det også lykkedes for KoldingQ at skabe gode hold i ungdomsrækkerne, som ofte spiller med om medaljer.

I 2019 indgik KoldingQ en aftale med Bramdrupdam Gymnastik & Idrætsforening (BGIF) om at dele træningsfaciliteter og hjemmebane i det nordlige Kolding samt at samarbejde om ungdomspigefodbold. KoldingQ blev samme år en selvstændig forening og er ikke længere en del af Kolding Boldklub.

Bowlingklubben Trekanten

KIF Bowlingklubben Trekanten KIF blev etableret i Kolding i 1978. Allerede i 1981 vandt klubben sit første DM, og gennem tiden er det blevet til adskillige danske og europæiske mesterskaber for både dame- og herrehold samt individuelt. Klubben har fostret flere landsholdsspillere, bl.a. Mai Ginge Jensen, Mik Stampe, Thomas Larsen, Bjarne Thomsen og Carsten Overbeck. De to sidstnævnte var nogle af de første landsholdsspillere, der blev fostret i klubben. I 2018 kom fem ud af ti spillere på herrernes bruttolandshold fra Bowlingklubben Trekanten KIF, heriblandt Mik Stampe og Thomas Larsen. Sidstnævnte er i dag en af verdens bedste spillere. Han opnåede som 24-årig international anerkendelse, da Bowling Media Association i 2014 udnævnte ham til »Bowler of the Month« som den første dansker nogensinde.

I 2016 var BK Trekanten KIF den første danske klub til at vinde DM for hold for både herrer og damer. Samme år vandt klubben også Ungdoms-DM for hold. Med fem danske mesterskaber i træk var BK Trekanten KIF selvskrevet som deltager i Champions League i 2019, som klubben også vandt. I 2019 ved EM i München vandt Thomas Larsen EM-guld i All Event, mens Mik Stampe tog EM-guld i double.

Flere af spillerne har desuden på landsholdet vundet flere EM- og VM medaljer, senest Mai Ginge Jensen, som vandt to guldmedaljer ved EM i Bruxelles i 2018.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Kolding Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige