Kulturnatten i Kolding har været afholdt siden 1996 og er i dag startskuddet på Trekantområdets Festuge, hvor syv af områdets kommuner siden 2013 har sat fokus på deres kulturliv. I kommunen afholdes flere lysfester, hvor der med tusindvis af levende lys samles ind til velgørende formål som ved lysfesten i hhv. Vamdrup (siden 2003) og Lunderskov (siden 2014). Et af de seneste tiltag er Kolding Light Festival fra 2013, hvor de besøgende midt i vinterens mørke inviteres til en gå- eller løbetur i et væld af farver og lysende oplevelser.

Juletræet, oprindelig tysk, kom til Jylland i 1822, hvor et pyntet grantræ blev tændt juleaften hos en lærerfamilie i Kolding. Knap 100 år senere i 1921 kunne byens borgere beundre et imponerende træ foran rådhuset på Akseltorv, rejst af Juletræskomitéen, der var stiftet for at hjælpe byens fattigste. Fra 1980’erne er det blevet tradition, at byens borgmester sammen med børnehavebørn tager i skoven og vælger juletræet.

Til midsommer tændes bål overalt i kommunen, og mange fejrer sankthans i den gamle Geografisk Have. Et andet samlingssted med traditioner er Skamlingsbanken. Fra midt i 1800-tallet har Skamlingsbanken dannet ramme om folkelige og nationale møder. Hvert år arrangerer kulturhuset Råværket graffitifestivalen Kolding Getdown og musikfestivalen Det Gyldne Liv Festival.

Ingenting

Den er lille og vejer næsten ingenting og så alligevel fuld af smag. »Ingenting « er en småkage og en vigtig del af det sønderjyske kaffebord. Efter krigen i 1864 udviklede kaffebordet sig til et overdådigt traktement i det nordslesvigske. Til sammenkomst i forsamlingshusene medbragte deltagerne selv kager og i så rigelige mængder, at der var nok til mange timers snak og diskussion. Alkoholservering var forbudt. Hvis den tyske ordensmagt kom forbi for at overvåge aktiviteterne, så kunne kagespisning og kaffedrikning dårligt afbrydes. Inden det blev tid til at gå hjem, blev »Ingenting« budt rundt. Blot en lille let og luftig kage oven på mere bastante serveringer fra det unikke kaffebord.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Kolding Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger