Gymnastik er en populær sportsgren i Middelfart Kommune sammenlignet med landsgennemsnittet. En af kommunens medlemsrigeste foreninger er Gymnastikforeningen Fjelsted Harndrup, der i 2016 kunne indvie en ny hal med en række nye springfaciliteter muliggjort af et stort lån. Springcenteret har medført stor medlemsfremgang og tiltrukket gymnaster og undervisere fra både Middelfart og Odense.
.

Middelfart Kommune har et gennemsnitligt antal idrætsfaciliteter med flere kommunale fodboldbaner og flere større selvejende idrætshaller pr. indbygger end landsgennemsnittet. Foreningsaktiviteterne håndbold, speedway, hundesport, folkedans, brydning, dart, orienteringsløb og cykling har en høj popularitet i kommunen i forhold til resten af landet.

Den største fodboldforening er MG & BK (Middelfart Gymnastik- og Boldklub) med den semiprofessionelle overbygning Middelfart Boldklub fra 2014. Landsholdsspilleren Christian Eriksen trådte sine barnesko i klubben, som ud over talentarbejdet også arbejder målrettet på at inkludere børn og voksne med handicaps. Frivillige fra foreningen tog i 1980’erne initiativ til koncerter i idrætshallerne i Middelfart og har siden 1989 arrangeret festivalen Rock Under Broen, hvor overskuddet går til foreningen.

Lillebælt har mange vandsportsforeninger, bl.a. de relativt medlemsrige Kajakklubben Strømmen fra 1934 i Middelfart og Føns Søsportsklub fra 1996 i Gamborg Fjord. Lærer John Dahlberg fik i ca. 1970 indført skoleskak i undervisningen på Nørre Aaby Skole som den første skole i Danmark, og siden har skolens hold vundet en række turneringer i skoleskak.

Den sociale frivillighed er centreret om den kommunalt oprettede paraplyorganisation Frivilligcenter Middelfart fra 2011 og Middelfartafdelingen af Selvhjælp i Fredericia-Middelfart (1989/1996), som holder til i en bygning fra den tidligere Sindssygeanstalten ved Middelfart.

Hovedkvarteret for KFUM’s Sociale Arbejde har siden 2010 ligget i Strib. Under KFUM’s Sociale Arbejde hører den nedlagte Fiskerhøjskole på Strandvejen i Middelfart, der siden 1971 har fungeret som alkoholbehandlingscenteret Ringgården. KFUM’s højskole og kursuscenter Brogården, oprettet i 1964 i Strib, blev i 2001 overtaget og indrettet til handicapvenligt multicenter af Pindstrup Fonden, som historisk har været knyttet til KFUM.

Der er hele 18 forsamlingshuse i kommunen. Østergades Forsamlingshus i Middelfart bruges af både sociale og kulturelle foreninger. Det var ejet af KFUM og KFUK under navnet De Unges Hjem fra 1921 til 1983, hvor kommunen købte det og indrettede foreningshus. Kulturcenteret KulturØen er kommunens store kulturhus.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Middelfart Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige