I det nordvestlige hjørne af Fyn og centralt placeret på Danmarkskortet ligger Middelfart Kommune. Den nuværende Middelfart Kommune blev dannet ved Strukturreformen i 2007 gennem en sammenlægning af de tidligere Ejby, Nørre Aaby og Middelfart Kommuner. Knap 39.000 mennesker er bosiddende i kommunen, og ca. 41 % af dem bor i hovedbyen Middelfart, mens en tredjedel lever i byerne Strib, Nørre Aaby, Ejby, Gelsted og Brenderup.
Faktaboks
- Areal
- 298,8 km²
- Højeste punkt
- 76,1 m.o.h.
- Kystlinje
- 116 km
- Region
- Syddanmark
- Stift
- Fyens
- Provsti
- Middelfart
- Antal sogne
- 21
- Befolkningsudvikling
- 31.327 personer (1950), 33.473 personer (1980), 38.853 personer (2020)
- Befolkningstæthed i kommunen
- 130 personer/km² (2020)
- Befolkningstæthed i Danmark
- 135 personer/km² (2020)
- Gennemsnitsalder i kommunen
- 44,3 år (2020)
- Gennemsnitsalder i Danmark
- 41,8 år (2020)
- A-skattepligtig indkomst, gennemsnit pr. person i kommunen
- 293.943 kr. (2019)
- A-skattepligtig indkomst, gennemsnit pr. person i Danmark
- 290.641 kr. (2019)
- Hjemmeside
Talrige vige og bugter, en vekslende kystlinje ud mod Lillebælt og de tre øer Fænø, Svinø og Brandsø karakteriserer kommunens landskab. Strandenge danner hjem for sjældne planter og fungerer som yngle- og rasteplads for trækkende fugle. Et særligt kendetegn for dyrelivet i kommunen er det store antal marsvin. I 1800-tallet blev ca. 100.000 af de små hvaler nedlagt ved organiseret fangst i Lillebælt. Særligt ved Gamborg Fjord blev der indfanget mange, hvorefter de blev sendt til et trankogeri. Tranen blev til lampeolie, og således endte marsvin med at lyse gaderne op i Odense. Marsvin blev fredet i Danmark i 1967.
Inde på landjorden er landskabet præget af småbakker og moræne- og smeltevandsaflejringer fra sidste istid. Den gode jord har skabt basis for landbrugsdrift og gartnerier. Flere sammenhængende store skovområder findes bl.a. på Hindsgavlhalvøen og Wedellsborg Banker. Nævnes skal også den 2 km lange og 40 m høje Røjle Klint. Lagene i klinten blev presset op af Nordøstisen for ca. 22.000 år siden, og de blotter aflejringer fra mange millioner år tilbage i Paleocæn og til de seneste tre istider.
Menneskelig aktivitet i kommunens område kan spores tilbage til senistiden, og fra stenalderen er der gjort flere større fund. I de nu oversvømmede områder ved Gamborg Fjord, Føns Vig og Tybrind Vig har man fundet verdens rigeste forekomster af stenalderbosættelser. Særlig omfattende var de marinarkæologiske undersøgelser, der påbegyndtes i 1978 i Tybrind Vig. Her blev udgravet to grave og fundet skeletter af en ung kvinde med et spædbarn samt en mand og en kvinde, der er dateret til ca. 5500 f. Kr. Mens bronzealderen efterlod sig gravhøje langs kysten, er der bebyggelsesspor, grave og skattefund fra vikingetiden.
Siden oldtiden har forbindelsen til Jylland spillet en stor rolle for området. Færgelejet i Middelfart over til Snoghøj fik øget betydning i 1200-tallet, bl.a. på grund af en voksende studehandel fra Jylland. I 1651 startede en anden færgeoverfart, nemlig fra Strib lige nord for Middelfart. Denne havde militær betydning for den nye fæstningsby Fredericia på den anden side af Lillebælt. I midten af 1860’erne anlagdes jernbanen over Fyn til både Middelfart og Strib, og i 1872 åbnede landets første jernbanefærge. To yderligere færgeruter kom til i hhv. 1902 og 1923, og i 1935 blev den første Lillebæltsbro indviet med plads til både biler, tog, cykler og fodgængere, hvorefter bilfærgerne nedlagdes. I 1970 blev den nye Lillebæltsbro indviet som del af motorvejssystemet med tre vognbaner i hver retning. Det var Danmarks første hængebro, og den blev opført ved hjælp af helt nye teknologier, og brobyggere over hele verden har siden ladet sig inspirere af disse nyskabelser.
Hovedbyen Middelfart er formentlig opstået i 1200-tallet, og de ældst kendte købstadsprivilegier stammer fra 1496. I byen findes både velbevarede renæssancebygninger, nyklassicistiske bygninger som det gamle rådhus og nygotisk arkitektur ved NKT’s hovedbygning fra 1898. Frem til 1964 eksisterede J.S. Hess’ Jernstøberi, der især fremstillede ovne og komfurer. I Nørre Aaby havde industrien derimod fokus på cykler, elartikler og margarineproduktion. Strib, der startede som fiskerleje, blev efterhånden en badeby og er i dag et mondænt sted at bosætte sig.
Forbindelsen mod vest kommer også til udtryk gennem kommunens samarbejder, hvor Middelfart Kommune i stor grad orienterer sig mod det jyske både i forhold til erhverv, kultur og turisme. Siden 1994 har kommunen således formelt været en del af samarbejdet Trekantområdet i selskab med Haderslev, Kolding, Vejen, Billund, Vejle og Fredericia Kommuner. Men kommunen vender ikke ryggen til resten af Fyn. Den er nemlig samtidig deltager i Destination Fyn, der har alle de fynske kommuner som medlemmer.
Placeringen centralt i Danmark med en god infrastruktur har betydning for den erhvervsmæssige sammensætning, der indebærer en stor handelssektor med en række virksomheder, der er begyndt i det små og er blevet til store internationale selskaber. Blandt de omsætningsmæssigt største findes United Shipping & Trading Company, der forhandler bunkerolie. Ved Fynske Motorvej og i en karakteristisk bygning ligger Fiberline, der producerer glasog kulfibre. Væsentlig er også møbelfabrikken Carl Hansen & Søn, der med ca. 300 medarbejdere i Gelsted producerer kvalitetsmøbler designet af bl.a. Hans J. Wegner, Arne Jacobsen og Børge Mogensen. Middelfart er med den geografisk attraktive beliggenhed også en meget brugt destination for konferencer, der blandt andet foregår på Comwell og herregården Hindsgavl.
Hindsgavls hovedbygning, som nu ejes af Realdania, er fra 1784, men slottets historie strækker sig længere tilbage. Det var tidligere en middelalderlig kongeborg fra 1200-tallet og blev slemt medtaget under svenskekrigene midt i 1600-tallet og solgt fra af Frederik 3. I Hindsgavls tidligere enkesæde Grimmerhus findes i dag CLAY Keramikmuseum Danmark, der er Nordens største museum for keramisk kunst, kunsthåndværk og design. Samlingen indeholder bl.a. keramisk fremstilling gennem 240 år fra Bing og Grøndahl, Aluminia og Den Kongelige Porcelainsfabrik.
Af andre kulturinstitutioner skal nævnes Middelfart Museum, som har særlig fokus på marsvinejagtens historie og dansk psykiatrihistorie, mens kulturcenteret KulturØen danner ramme om bibliotek, biograf, koncerter og teaterforestillinger. Kommunen byder desuden på et rigt friluftsliv med mulighed for eksempelvis bridgewalking på den gamle Lillebæltsbro, kajaksejlads i fjordene og overnatning i de mange kystnære sheltere.