Den gamle del af Gilleleje, nord for jernbanen og strækningen mellem Gilleleje Hovedgade i vest og Strandalle i øst, er især kendt for sine fiskerhuse, hvoraf de ældst bevarede er fra sidste halvdel af 1700-tallet. De fleste af dem er hvidkalkede og med stråtag, flere med træbeklædte gavltrekanter. Fiskerhusene er dog også blandet med større og nyere grundmurede skipperhuse, og især langs Østergade/Gilleleje Hovedgade også med »stationsbyhuse«, heraf flere med tårne og spir.

Det stigende antal sommergæster, der fulgte med Gribskovbanens forlængelse til Gilleleje, betød opførelsen af bl.a. Gilleleje Badehotel i 1895 ved Gilbjerg Hoved vest for det gamle fiskerleje. Den nuværende treetagers hvide bygning med svalegange i træ er dog fra 1908.

Den nuværende stationsbygning, tegnet af Heinrich Wenck, er fra 1918 med valmet tag og renæssanceinspireret frontispice. Den tilhørende remisebygning blev i 2011 indrettet som ungdomskulturhus.

Af andre bygninger fra den tid kan nævnes missionshotellet og sømandshjemmet fra 1917 på Havnevej. Det fungerede som sådan frem til 1973, hvor det blev ombygget af Mogens Lassen. I dag er der restaurant.

De to gulpudsede bygninger ved Vesterbrogade, som indtil for nylig husede Gilleleje Museum, kulturhus og bibliotek, har tidligere været hhv. alderdomshjem og rådhus. De er opført i 1939 og tegnet af Carl Lundquist, som bl.a. også står bag flere af stationsbygningerne på Hillerød-Tisvildeleje-banen, herunder Tisvildeleje og Vejby.

Det nok mest markante byggeri fra nyere tid er den såkaldte Kulturhavn Gilleleje. Også det gamle snedkeri langs med den modsatte bred af kanalen fremstår i dag moderniseret og huser små værksteder med kunsthåndværk mv.

Videre læsning

Læs mere om Gilleleje

Læs også om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur

Eksterne links