Vinterhaven i Ny Carlsberg Glyptotek udgør en oase for de besøgende og danner overgang til Hack Kampmanns udvidelse, der blev skabt til Glyptotekets antikke samling, bl.a. oldtidens Ægypten samt græsk og romersk skulptur, og den senere udvidelse ved Henning Larsen fra 1996 med klimastyrede moderne museumsrum.
.

Det var den danske ølbrygger Carl Jacobsen, der sammen med sin hustru Ottilia stiftede Ny Carlsberg Glyptotek – i daglig tale blot Glyptoteket. Glyptoteket på Dantes Plads åbnede i 1897, men forinden havde Jacobsen i 1882 åbnet sin samling for publikum i sit private hjem i Valby under navnet Glyptotheket på Ny Carlsberg. Allerede på dette tidspunkt indeholdt samlingen nogle af de berømte skulpturer, man stadig kan opleve på museet i dag. Det gælder bl.a. Rayethovedet, en græsk skulptur fra 535 f. Kr., der tilmed var den første antikke skulptur, Jacobsen købte.

I 1888 forærede Jacobsen en stor del af sin kunstsamling til offentligheden, og i 1897 kunne man indvie første del af Ny Carlsberg Glyptotek på Dantes Plads i en storslået bygning tegnet af Vilhelm Dahlerup. I 1906 fulgte indvielsen af Vinterhaven, også tegnet af Dahlerup, samt den anden del af museet, som Hack Kampmann stod bag. I 1996 blev der tilføjet yderligere en bygning, tegnet af Henning Larsen.

Jacobsen var en ihærdig og pengestærk samler, hvilket gjorde ham i stand til på forholdsvis kort tid at skabe en enestående samling af genstande fra bl.a. oldtidens Ægypten, det antikke Grækenland og Romerriget. Samlingen inkluderer en unik samling af gravportrætter fra Palmyra samt værker af nogle af samtidens store danske billedhuggere, bl.a. Bertel Thorvaldsen, H.W. Bissen og J.A. Jerichau samt ikke at forglemme nogle af de store franske billedhuggere. Jacobsen købte bl.a. en række værker direkte af den franske billedhugger Auguste Rodin, hvilket betyder, at museet kan fremvise en af de fineste Rodin-samlinger uden for Frankrig.

Carl Jacobsens samling er stadig grundstenen for museet, der dog også viser særudstillinger baseret på både egen samling og indlån. Museet har desuden en meget respekteret samling af fransk maleri fra 1800-tallet, der ud over værker af bl.a. Gustave Courbet, Édouard Manet, Claude Monet og Edgar Degas også indeholder en enestående samling af værker af den franske kunstner Paul Gauguin. Denne del af museets samling stammer dog ikke fra Carl Jacobsens tid, men er erhvervet af hans søn Helge Jacobsen, der overtog posten som direktør for museet efter faderens død i 1914. Glyptoteket, der har egen bestyrelse, er en del af »Carlsbergfamilien«, som Ny Carlsbergfondet støtter med årlige bevillinger.

Videre læsning

Læs mere om Billedkunst i Københavns Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Billedkunst