Skulpturgaden på Statens Museum for Kunst er en glasoverdækket gade mellem den gamle bygning fra 1896 og den nye tilbygning fra 1998. På den ene side bevares den originale historicistiske facade, og på den anden åbner den nye bygning sig mod parken. Skulpturgaden benyttes til receptioner og udstillinger som RETHINK Relations, hvor værker af Tomás Saraceno og flere andre kunstnere 2009-10 fyldte gaden i forbindelse med FN’s klimatopmøde.
.

Statens Museum for Kunst – eller SMK, som museet nu hedder i daglig tale – er Danmarks nationalgalleri. Museet er landets største kunstmuseum og hovedmuseum for billedkunst i Danmark. Historien om Statens Museum for Kunst går tilbage til 1500-tallet, hvor de danske konger begyndte at indsamle kunst i store mængder. Ikke mindst Christian 4. og Frederik 5. udvidede samlingen med flere hundrede kunstværker. Da Det Kongelige Kunstkammer blev opløst i specialmuseer i 1824, blev Det Kongelige Billedgalleri, der åbnede i 1827, placeret på Christiansborg Slot. Kunsten var kongernes private ejendom indtil enevældens afskaffelse i 1849, hvor kongernes kunstsamling blev overdraget til staten. Samlingen forblev på Christiansborg Slot, indtil en ødelæggende brand i 1884 gjorde det nødvendigt at bygge et museum, der kunne rumme alle de tre kongelige samlinger: Maleri- og Skulptursamlingen, Kobberstiksamlingen og Afstøbningssamlingen.

Kunstsamlingen på SMK består af omkring 260.000 danske og udenlandske malerier, skulpturer, installationer, grafik og tegninger fra 1300-tallet til i dag. Den ældste del af samlingen udgøres af vesteuropæisk billedkunst fra ca. år 1300 til år 1800. Tyngdepunkterne ligger på hollandsk, flamsk, italiensk, fransk og tysk kunst og værker af bl.a. Lucas Cranach d.æ., Andrea Mantegna, Tizian, Peter Paul Rubens og Rembrandt. Det er Danmarks vigtigste samling af ældre international kunst.

SMK’s kunstsamling dokumenterer en stor del af Danmarks nationale billedkunstneriske kulturarv, og guldalderen (1800‑64) er et omdrejningspunkt. Museet har herudover betydelige samlinger af Vilhelm Hammershøi og en række hovedværker af både Skagensmalerne og danske symbolister.

I SMK’s moderne samling med kunst fra ca. år 1900 til vor tid ligger hovedvægten på den klassiske danske og franske modernisme. I 1927 kunne museet tilføje en række franske kunstperler, da ingeniør og kunstsamler Johannes Rump donerede sin samling til museet, heriblandt 25 værker af Henri Matisse. SMK fik dermed en enestående samling af fransk kunst, der ligesom museets store samling af Emil Nolde har internationalt format.

I Den Kongelige Kobberstiksamling findes en af verdens rigeste samlinger af kunst på papir med værker fra 1400-tallet til i dag. Denne del af samlingen rummer kunst i en stor spændvidde fra Albrecht Dürer og Rembrandt til Robert Smithson og Louise Bourgeois samt den mest omfattende og nuancerede samling af dansk kunst.

I Vestindisk Pakhus ved Københavns Havn huser SMK desuden Den Kongelige Afstøbningssamling, der er museets samling af over 2.000 gipsskulpturer, der strækker sig fra efter antikken til nyklassicismen.

SMK har ligget på sin nuværende adresse i Sølvgade siden 1896, hvor dørene blev åbnet til Vilhelm Dahlerups museumsbygning. Godt 100 år senere blev bygningen udvidet med en tilbygning tegnet af C.F. Møller Architects.

SMK præsenterer samlingen på museet i København, men også gennem udlån og udstillingssamarbejder med museer i både Danmark og resten af verden, ligesom forskning er en integreret del af museets arbejde. Desuden arbejder SMK på at gøre samlingen tilgængelig digitalt. I 2020 er ca. 40.000 af museets kunstværker blevet digitaliseret og gjort tilgængelige til fri afbenyttelse. I tråd med at SMK arbejder på at bringe kunsten og kunstneriske refleksioner ud til hele befolkningen, åbnes i 2021 en filial i Doverodde Købmandsgård i Hurup under navnet SMK Thy.

Videre læsning

Læs mere om Billedkunst i Københavns Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Billedkunst