Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
533516a
Sted- og lokalitetsnummer
060205-89
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Langemyregaard Lav høj mellem hus og sognevej, ca. 18 m i diameter. I S- randen rester af en stenkreds. Lyng- og buskklædt. Overfla- den forgravet. 1989: Afmeldt. Kun lidt tilbage. Tidligere C-høj.

Undersøgelseshistorie

1879
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn stor Røse 50 Fod i Tværmaal med en Stenring omkring Randen (nedlagte Rullestene). Der er bortført en stor Del af Røsen og Resten vil lidt efter lidt blive sløjfet. Intet vides fundet.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLav Høj mellem Hus og Sognevej. Ca. 18 m i Tvm. I Sydranden Rester af en Stenkreds. Lyng- og buskklædt. Overfladen forgravet.
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKun lidt af røsen tilbage.
1989
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links