Siden begyndelsen af 1600-tallet – på en tid, hvor historieskrivningen i Danmark havde stor betydning for den nationale selvforståelse – er Himmerland (Himmersyssel) blevet forbundet med folkestammen kimbrerne, som levede i Nordeuropa i århundrederne omkring Kristi fødsel. Kimbrerne blev lokaliseret til den jyske halvø af den oldgræske kartograf Klaudios Ptolemaios fra 100-tallet e.Kr., men kendskabet til Nordeuropas geografi var usikkert på den tid, og det er ikke helt sikkert, hvor kimbrerne faktisk boede.
I litteraturhistorien er Himmerland og kimbrerne blevet forbundet. Johannes V. Jensen skildrede i romanen Cimbrernes Tog (1922), der er fjerde bind af Den lange Rejse, kimbrernes udvandring fra Himmerland.
Ebbe Kløvedal Reich har ligeledes behandlet temaet med kimbrertoget i romanen Fæ og Frænde (1977).
Forleddet i stednavnet Himmersyssel er det gammeldanske *Himbr, hvis oprindelse ikke er sikkert bestemt. Det kan sprogligt godt føres sammen med navnet på kimbrerne, men flere stednavne i Sverige er dannet med et tilsvarende navneled, som kan henføres til navne på vanddrag med betydningen »glinsende, skinnende«, og som også kan være brugt i denne betydning i sysselnavnet om (en del af) Limfjorden.