Johannes Larsen Museet i Kerteminde.
.
Selvportræt er fra 1946, hvor Johannes Larsen var 79 år gammel. En mand, der så nøgternt på både sig selv og naturen. Lyset falder blødt ind fra venstre, og såvel ansigtets som tøjets folder er lige minutiøst registreret.
.

I 1937 åbnede Kerteminde Museum som et kombineret kunst- og kulturhistorisk museum. Formanden var maleren Johannes Larsen, der bestred hvervet til sin død i 1961. Kunstsamlingen var tilvejebragt ved gaver fra kunstnerne selv, og den omfattede bl.a. værker af centrale kunstnere med lokal tilknytning såsom malerne Alhed og Johannes Larsen, Anna og Fritz Syberg, Christine Swane, Anna E. Munch og Regnar Lange. I 1986 overgik samlingen til det nyåbnede kunstmuseum Johannes Larsen Museet – for Kunst og Natur i og omkring Alhed og Johannes Larsens hjem i Kerteminde. Museet, der siden er udvidet flere gange, har sit fokus på fugle- og naturkunst i nordisk perspektiv.

Johannes Larsen

Johannes Larsen var født i Kerteminde i 1867, hvor han også døde i 1961. Han fik sin uddannelse i København på Kunstnernes Frie Studieskoler, hvor særligt mødet med Kristian Zahrtmann kom til at påvirke ham og de øvrige fynbomalere i retning af præcise naturiagttagelser og et impressionistisk lys. I 1898 giftede han sig med maleren Alhed Larsen, og sammen valgte de en af tidens førende arkitekter, Ulrik Plesner, til at tegne deres hus på Møllebakken i Kerteminde, som de i 1902 flyttede ind i. I 1986 blev det åbnet som Johannes Larsen Museet. Sammen rejste ægteparret både til USA, hvor Johannes Larsen udstillede, og til Italien, men det er de lokale motiver, Johannes Larsen er kendt for. Naturen var en livslang inspiration, især fugle, som han skildrede både i sine mange malerier, freskoer og træsnit til illustrationer af bøger af fx H.C. Andersen og Johannes V. Jensen samt ornitologiske værker. I 1947 blev Johannes Larsen æresborger i Kerteminde.

Videre læsning

Læs mere om billedkunst i Kerteminde Kommune

Se alle artikler om Billedkunst