Fakta

Malerierne er placeret i kor. Malerierne er dateret til 1100-1175 (1080-1175 Romansk). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Ølgod Kirke forestiller geometriske borter. De ornamentale detaljer viser motiverne mæander.

Kalkmalerierne er til en vis grad bevaringsværdige. Over hvælv er enkelte fragmenter af romansk puds med romanske farvespor, der vidner om, at kirkens kor har været udsmykket allerede i romansk tid.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. Over hvælv er bevaret malerifragmenter på korets østvæg. Hvælvlommer er udstøbte. Det frarådes generelt at færdes i hvælvlommer af hensyn til maleriernes bevaring. Under arbejde på kirkeloft over hvælv bør udvises stor forsigtighed.

Kirken

Apsis, kor og skib er opført af granitkvadre på profileret sokkel i romansk tid. Apsidens krumme indervæg er i marksten og med et formentlig samtidigt kvartkuglehvælv. Korbuen kan være udvidet allerede i middelalderen. Koret fik i 1400-tallet indbygget et krydshvælv, mens skibet stadig står med fladt loft. Vesttårnet er tilføjet i genanvendte granitkvadre og munkesten i de første årtier af 1500-tallet. Det sydvendte våbenhus er først bygget i 1960. Kvadermurværket på apsis, kor og det meste af skibet står i blank mur, mens resten af kirken er hvidkalket.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Varde Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links