Fakta

Malerierne er placeret i kor og hovedskib. Malerierne er dateret til 1480-1613 (1475-1550 Sengotik og 1550-1630 Renæssance). Malerierne er malet af Lyngåværkstedet (o. 1480 – 1515) og et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalet indramning til epitafium, malet 1613.
.

Kalkmalerierne i Ørsted Kirke – Norddjurs Kommune forestiller indskrifter, allegorier, engle, dyr, Kristus/Jesus (Guds søn), moraliteter, fabler og talemåder og bomærker. Derudover indeholder kalkmalerierne geometriske borter, planteornamentik borter, imitationer, andre borter og andre ornamenter. De ornamentale detaljer viser motiverne sparre, cirkelslag og bueslag, ranke og blad, beslagværk og kartouche, blomst (naturalistisk), krabbeblad og træ og busk.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. I kirken er bevaret kalkmalerier fra to forskellige perioder. Ældst er udsmykningen af alle hvælv i både kor og skib. De ornamentale detaljer er forskellige, men de er formentlig malet af samme værksted. På korbuens nordre vange er malet en indramning omkring et epitafium med tidstypiske beslagværk fra 1613.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. Kalkmalerierne i korets og skibets hvælv er kraftigt tilsmudsede.

Kirken

Ørsted Kirke – Norddjurs Kommune har romansk kor og skib opført i granitkvadre på sokkel. Kor og skib har senmiddelalderlige hvælv, og i samme periode er korbuen udvidet. Ligeledes er vesttårnet fra senmiddelalderen og opført i genanvendte granitkvadre samt munkesten og har samtidigt hvælv i tårnrummet. Det senmiddelalderlige våbenhus på skibets nordside var oprindeligt i to etager. Et gravkapel fra 1595 på korets sydside blev nedrevet i 1826.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Norddjurs Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links