Søndre vange. Samson med stort bølgende hår og tohåndssværd.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor, korsarm og hovedskib. Malerierne er dateret til 1450-1550 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Øster Snede Kirke forestiller scener fra det gamle testamente. Malerierne viser Samson (Jødisk helt), Johannes (Apostel), Kristus/Jesus (Guds søn), Maria (Jesu moder), indskrifter og bomærker. Derudover indeholder kalkmalerierne andre ornamenter, strøornamenter og topornamenter. De ornamentale detaljer viser motiverne passerroset og stjerne.

Kalkmalerierne er særdeles bevaringsværdige. En umanerlig flot gengivelse af Samson, hvis styrke lå i hans hår, hvilket fremgår tydeligt af maleriet fokusering på hans hårpragt.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. Maleriet på korbuens søndre vange er i en god bevaringstilstand. Maleriet i skibets 4. fags vestkappe er delvist frilagt i 2003-04, men ikke restaureret. Der er efterladt kalklag på overfladen, og ældre reparationer er ikke blevet udskiftet.

Kirken

Romansk kor og skib er opført i granitkvadre på skråkantsokkel, dog er korets østmur senere ommuret i små sten. Korets krydshvælv er fra sidste fjerdedel af 1300-tallet, mens skibets fire krydshvælv ført blev indmuret ca. 100 år senere. Søndre korsarm, som den formodede ældste, vesttårnet og det sydvendte våbenhus er alle fra sengotisk tid. Korsarmen er bygget af genanvendte kvadre og munkesten og har samtidigt stjernehvælv. Kvadermurværket står i blank mur mens resten er hvidkalket.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Hedensted Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links