Mennesker i rankeværk.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor. Malerierne er dateret til 1150-1175 (1080-1175 Romansk). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Østre smig. Mand, der kravler i rankeværket.
.

Kalkmalerierne i Stenderup Kirke forestiller andre personer og figurer. Derudover indeholder kalkmalerierne rankeslyngornamenter. De ornamentale detaljer viser motiverne menneske, dyr og væsen, ranke og blad.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. En meget lille men vigtig fragment af en udsmykning, der muligvis viser, at forlæggene til rankeværket med figurer i kan have været margillustrationer i samtidens illuminerede manuskripter. Maleriet har aldrig været overmalet, men beskyttet bag træ.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. Det romanske maleri i vinduets smige på korets nordvæg er generelt i en konserveringsmæssig god bevaringstilstand, men der ses på overfladerne et gråligt slør. Årsagen hertil bør undersøges og eventuelt behandles og forebygges.

Kirken

Stenderup Kirke består af romansk kor og skib opført i frådsten, senmiddelalderligt vesttårn af munkesten og et våbenhus i små røde teglsten fra 1865 ved tårnets sydside. Formentlig i første del af 1400-tallet er der blevet blev indbygget krydshvælv i kirken, ét i koret og tre i skibet. Skibets vestligste hvælv adskiller sig fra de øvrige ved at have retkantede ribber og ikke profilerede ribber. Kor og skib står hvidkalkede, mens tårn og våbenhus står i blank mur.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Hedensted Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links